Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ÚVO zrušil súťaže na nákup 950.000 učebníc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) ministerstvu školstva nariadil, aby zrušilo súťaž na nákup 950.000 kusov reformných učebníc. Dôvodom bola námietka vydavateľstva Didaktis, ktoré úrad požiadalo o zrušenie celej súťaže.

Ponuku tohto vydavateľstva vylúčila odborná komisia, keďže podľa nej učebnice nespĺňali kvalitatívne kritériá. Plánovaná hodnota celej zákazky bola 3,6 milióna eur bez DPH. Dokopy išlo o vydanie asi 30 titulov a 16 prekladov do maďarčiny. Oznam o zrušení súťaže rezort zverejnil v elektronickom vestníku.

Rezort chcel učebnice nakúpiť prostredníctvom elektronickej aukcie, ktorú spustil v máji tohto roka. Nedostatky v knižkách Didaktisu našli odborníci z vysokoškolských fakúlt a Štátneho pedagogického ústavu napríklad v ich štruktúre a polygrafickom návrhu či kvalite spracovania zadania.

„Hlavne išlo o nesúlad obsahu ponuky so štátnym vzdelávacím programom,“ zdôvodnil hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Tento problém nastal pri učebniciach chémie pre 9. ročník základných škôl a štvrtý ročník osemročných gymnázií, a tiež vo fyzike pre tretí ročník štvorročných a siedmy ročník osemročných gymnázií. Komisia preto neodporučila tieto učebnice postúpiť do hodnotenia ponúk prostredníctvom elektronickej aukcie. „Na svojom stanovisku komisia trvala aj pri podaní žiadosti o nápravu, tak aj pri podaní námietky,“ dodal hovorca.

Potom, ako Didaktis požiadal ÚVO o zrušenie súťaže, ministerstvo úradu predložilo dokumentáciu týkajúcu sa vylúčených učebníc. Ministerstvo tvrdí, že ÚVO vydal rozhodnutie o tom, aby rezort vyhlásenú súťaž zrušil, napriek tomu, že z odboru ministerstva pre verejné obstarávanie osobne doručili všetky požadované dokumenty na podateľňu úradu. Tam to údajne potvrdili aj pečiatkou. „Súčasná legislatíva neumožňuje ÚVO zmeniť vydané rozhodnutie aj napriek tomu, že rozhodnutie úradu a jeho zdôvodnenie sa neopiera o objektívne preverenú skutočnosť, lebo požadované dokumenty boli úradu v plnom rozsahu doručené,“ povedal Kaliňák.

ÚVO na toto tvrdenie ministerstva doposiaľ nereagoval. Potvrdil len, že v súvislosti so zákazkou eviduje námietky. "Predmetné konanie o námietkach je ukončené, rozhodnutie bude zverejnené na internetovej stránke úradu po nadobudnutí právoplatnosti v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," uviedla Katarína Némethová z ÚVO.

Rezort teraz plánuje učebnice kúpiť priamym zadaním od firiem, ktoré zvíťazili v elektronickej aukcii. Školákom však budú zrejme ešte v prvých dňoch nového školského chýbať. „Ministerstvo vynakladá maximálne úsilie, aby boli dodané do škôl na začiatku školského roka 2012/2013 – približne koncom septembra, začiatkom októbra 2012,“ povedal Kaliňák. Zrušením súťaže sa nakupovaný počet učebníc nezmení, finálne ceny budú závisieť od výsledkov ďalších rokovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu