Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Schválením eurovalu si uviažeme okolo krku reťaz, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Slovensko si schválením zmluvy o trvalom eurovale uviaže okolo krku ťažkú železnú reťaz. Tvrdí to šéf strany SaS Richard Sulík, podľa ktorého ratifikovaním tejto dohody už Slovensko nebude mať cestu späť.

 

Akcií v Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM), teda trvalom eurovale, sa totiž nebude môcť vzdať, nikde ich založiť ani prevádzať na niekoho iného, z eurovalu nebude môcť vystúpiť a v zmluve sa nehovorí ani o konci fungovania tohto mechanizmu. "Nevieme sa tých akcií nijako zbaviť a ani nijak vystúpiť z ESM. Toto je skrátka, že si na krk dáme veľkú, ťažkú železnú reťaz a kľúčik hodíme do vody,“ povedal v pondelok Sulík. 

Systém nastavený zmluvou o ESM pritom v niektorých prípadoch pripúšťa aj rozhodovanie, na ktoré netreba absolútny súhlas všetkých členov. Týkať sa to má aj rozhodovania o pôžičkách pre zadlžené krajiny. Podľa Sulíka tak môže nastať situácia, že o peniazoch Slovenska budú rozhodovať iné krajiny napriek jeho nesúhlasu. Po novom by totiž na schválenie pôžičky mali stačiť hlasy krajín zodpovedajúce 85 % kapitálu, na čo by mohlo stačiť aj šesť najväčších krajín eurovalu. 

Pripravovaný trvalý euroval má však podľa šéfa opozičnej SaS aj ďalšie problémové body. Veľká časť formulácií je podľa Sulíka nekonkrétna, veľká časť je oproti pôvodnému zneniu zmenená a zjemnená. Týka sa to napríklad aj účasti súkromného sektora. Sulík nesúhlasí ani s navrhovaným systémom fungovania, podľa ktorého majú mať napríklad zástupcovia jednotlivých krajín v eurovale imunitu, žalovateľný nemá byť ani samotný euroval. 

Prvých takmer 132 mil. eur bude musieť Slovensko do základného imania nového eurovalu splatiť už 15 dní po nadobudnutí účinnosti zmluvy o trvalom eurovale a zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu. Ich prerokúvanie sa pritom očakáva už v najbližších týždňoch. Zákon, ktorý upravuje postavenie Slovenska v rámci nového ochranného systému, už ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania. Ďalších bezmála 132 mil. eur by sme potom do eurovalu mali splatiť ešte v tomto roku a následne by Slovenská republika mala uhradiť aj ďalšie tri splátky v rokoch 2013 a 2014 v celkovej výške takmer 396 mil. eur, konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu