Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tomanová: Vládny program je mimoriadne ambiciózny

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády (PVV) SR je mimoriadne ambiciózne, kladie si za cieľ splnenie desiatich kľúčových úloh, ktoré znamenajú pokojný život pre občanov. Na úvod siedmeho rokovacieho dňa druhej schôdze NR SR to v rozprave uviedla poslankyňa Smeru-SD Viera Tomanová. Tvrdiť o PVV opak, je podľa jej slov lož, demagógia a zloba.

"Je samozrejmé, že vládny program neobsahuje záujmy a ciele opozície, aj keď je postavený tak, že sa uchádza o jej podporu. Buďte vnímavejší a tolerantnejší k názorom iných," vyzvala opozičných poslancov.
      
Po Tomanovej vystúpení sú do rozpravy ústne prihlásení ešte poslední dvaja poslanci. Následne vládu Roberta Fica (Smer-SD) čaká prvá vážnejšia méta, ktorá však bude len formalitou. Práve dnes sa skončí rozprava k PVV, po ktorej bude nasledovať hlasovanie o dôvere kabinetu. Jednofarebná exekutíva potrebuje dostať aspoň 76 hlasov, čo nebude problém, keďže vládny Smer-SD má 83 poslancov.
      
Snemovňa sa potom pustí do riadnej legislatívnej činnosti. Ako prvé čaká na poslancov vyslovenie súhlasu s doplnením Lisabonskej zmluvy, vďaka ktorému môže vzniknúť nástupca dočasného eurovalu - Európsky stabilizačný systém (ESM). Vláda s tým súhlasila už vlani v auguste, parlament sa však doteraz touto otázkou nezaoberal. Na vyslovenie súhlasu je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov snemovne, teda minimálne 76 hlasov.
      
"Členské štáty, ktorých menou je euro, môžu vytvoriť mechanizmus pre stabilitu, ktorý sa má v nevyhnutných prípadoch aktivovať na zabezpečenie stability eurozóny ako celku. Poskytnutie akejkoľvek požadovanej finančnej pomoci v rámci mechanizmu bude podliehať prísnej podmienenosti," znie nový odsek v článku 136 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Slovenský parlament čaká aj ratifikácia medzinárodnej zmluvy upravujúcej vznik trvalého eurovalu. Podľa dohody európskych lídrov má ESM začať fungovať už od polovice tohto roka.
      
Na druhej schôdzi v tomto volebnom období čakajú poslancov aj prvé zákony. Richard Raši (Smer-SD) predložil návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorým sa má zjednodušiť odvolávanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).
      
Rašiho návrh má zároveň zaviesť nový mechanizmus prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, zvoľniť vykazovanie platobnej schopnosti poisťovní, a teda priniesť viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Navrhovaná zmena prerozdeľovania poistného by znamenala plus takmer 30 miliónov eur ročne pre VšZP. Naopak, v rozpočte by predstavovala mínus pre súkromnú Dôveru, ktorá by tak mala prísť takmer o 22 miliónov eur, a súkromnú Union zdravotnú poisťovňu, tá by prišla o vyše 8,7 milióna eur.
      
Plénum bude zároveň voliť nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov. Na návrh vlády tu kandiduje Eleonóra Kročianová. Z programu má napokon vypadnúť návrh SaS na zrušenie trestnoprávnej imunity. Liberáli totiž súhlasili s tým, že takýto návrh na zmenu Ústavy SR pripravia všetky parlamentné strany spoločne tak, aby mohol byť účinný od 1. septembra tohto roka. Návrh liberálov na zníženie počtu poslancov zo 150 na 100 zrejme v programe schôdze zostane, no ústavná väčšina potrebná na jeho podporu sa podľa vyjadrení politikov nenájde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu