Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čaplovičov nesúhlas so súkromnou VŠ môže mať súdnu dohru

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Nesúhlas ministra školstva Dušana Čaploviča so vznikom súkromnej Vysokej školy filmovej tvorby a multimédií môže mať dohru na súde. Riaditeľka školy Viera Zavarčíková sa o postoji ministra dozvedela z médií.

"Určite sa spojíme s našou právničkou, nevylučujeme žalobu," povedala Zavarčíková. Pripomína, že škola požiadala o oprávnenie ešte v polovici februára minulého roka. "Minister sa musí k žiadosti zo zákona vyjadriť do deviatich mesiacov, čo nebolo dodržané," hovorí Zavarčíková. Tvrdí, že pokiaľ vláda nepustí školu na štartovaciu dráhu, nemá šancu dokázať svoje kvality. "Máme desaťročnú skúsenosť s animovanou tvorbou a multimédiami, celý náš program sme ponúkli aj FAMU Praha, kde sa už vyučuje," poznamenala Zavarčíková.

Rezort navrhuje neudeliť škole súhlas preto, že viacerí pedagógovia majú úväzky aj na iných školách. Argumentuje, že by tým utrpela kvalita vzdelávania. Vzhľadom na to, že Akreditačná komisia odobrila len jeden z dvoch požadovaných študijných programov, ministerstvo sa obáva aj o finančné zabezpečenie štúdia. Ak sa zníži príjem školy zo školného, podľa rezortu sa to môže negatívne odraziť na počte vysokoškolských učiteľov. "Kým nemáme súhlas, pedagógovia učia aj na iných školách, potom by, samozrejme, prešli k nám," oponuje Zavarčíková. Za neopodstatnený považuje aj argument o financiách.

Minister podal do medzivládneho pripomienkového konania nesúhlas napriek kladnému stanovisku Akreditačnej komisie z konca októbra 2011. Predložiť návrh v rozpore so stanoviskom komisie umožňuje ministrovi od 1. apríla tohto roka novela vysokoškolského zákona. Škola však podala žiadosť ešte pred jeho účinnosťou. Odborník na správne právo z Univerzity Komenského Peter Škultéty zdôrazňuje, že Akreditačná komisia je len poradným orgánom vlády. Vraví, že minister mohol vydať odlišné stanovisko ako komisia aj podľa starého znenia zákona. Legislatíva spred 1. apríla to podľa neho umožňovala v prípade, že škola nebola v súlade s verejným záujmom.

"Nedokážem teraz posúdiť, či bolo aj toto rozhodnutie takto odôvodnené. Verejný záujem je neurčitý pojem a jeho výklad je v kompetencii tých, ktorí o tom budú rozhodovať," uviedol Škultéty. Považuje však za chybu predchádzajúceho ministra, že sa rezort nevyjadril do zákonom stanovenej deväťmesačnej lehoty. Škola by sa podľa neho mohla obrátiť na súd.

V súčasnosti pôsobí na Slovensku 20 verejných, tri štátne a dvanásť súkromných vysokých škôl. Vzdelávanie poskytujú aj štyri zahraničné vysoké školy, všetky z Českej republiky. Minister Čaplovič už pár dní po voľbách avizoval, že počas svojho pôsobenia nepovolí žiadnu novú súkromnú školu. Pri preberaní rezortu hovoril o potrebe vrátiť kvalitu na vysoké školy. Netají sa, že súkromné a verejné vysoké školy v jeho očiach nie sú rovnocenné.

"Predovšetkým by som bol veľmi rád, keby boli absolventi verejného školstva, aby neboli na súkromnom školstve. Lebo súkromné školstvo, tie diplomy, ktoré tam dostávajú, pokiaľ sa na súkromných školách vzdelávajú, nestoja ani 20 percent toho, čo sú tie diplomy, ktoré dostávajú od verejných škôl," vyhlásil 16. apríla Čaplovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu