Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nekompromisný Čaplovič: Vybrané univerzity sa zmenia na VŠ

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič neakceptoval pripomienky troch vysokých škôl, ktoré odmietajú vypustiť zo svojho názvu slovo univerzita a nahradiť ho vysokou školou.

Návrh na zmenu názvu Akadémie Policajného zboru Slovenskej republiky, Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Univerzity J. Selyeho v Komárne už odoslal na rokovanie vlády. Ak ho schváli vláda, zmeny budú účinné od septembra 2013. Tri spomínané školy prešli komplexnou akreditáciou v roku 2009, zaradili ich medzi vysoké školy. Ministrovi sa nepáči, že školy nesú v názvu slovo univerzita napriek tomu, že nesplnili podmienky na začlenenie medzi univerzitné školy. S ich premenovaním súhlasí aj Akreditačná komisia. Univerzitná vysoká škola poskytuje vzdelávanie v študijných programoch všetkých troch stupňov a vykonáva najmä základný výskum. Vysoká škola, ktorá nie je začlenená medzi univerzity ani odborné školy, poskytuje vysokoškolské vzdelanie najmä v študijných programoch prvého stupňa, druhého stupňa a vykonáva najmä základný výskum. V prípade verejných vysokých by sa malo začlenenie vysokých škôl zohľadniť aj v ich financovaní.

Univerzita J. Selyeho v Komárne žiadala ministerstvo, aby s návrhom vyčkalo do roku 2014, kedy vysoké školy opätovne čaká komplexná akreditácia a ich zaradenie sa môže zmeniť. Komárňanská škola argumentuje, že vyučuje len od septembra 2004. Takže zatiaľ čo pri 19 vysokých školách posudzovala Akreditačná komisia ich šesťročné obdobie pôsobenia, v prípade Univerzity J. Selyeho hodnotila štyri roky a tri mesiace výskumnej a vývojovej činnosti. "Svojimi výsledkami preto nemohla konkurovať ďalším verejným vysokým školám, ktoré v rámci vzdelávania pôsobia podstatne dlhšie," ohradzovala sa škola v pripomienkovom konaní. Podľa vedenia školy môže zmena jej názvu viesť k poklesu záujmu o štúdium, zníženiu počtu študentov a kvalifikovaných pedagogických zamestnancov, čo môže nepriaznivo ovplyvniť vývoj mladej školy. "Univerzita J.Selyeho ako súčasť a najvyššia inštitúcia vzdelávania v jazyku národnostnej menšiny (od materskej školy až po univerzitu) predstavuje osobitne významnú ustanovizeň na Slovensku i v rámci Európskej únie. Jej zachovanie v súčasnej podobe je našim spoločným záujmom," uviedla škola v pripomienkovom konaní.

Stiahnutie návrhu ministra školstva požadovala Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ktorá ho označila za protiústavný a v rozpore s medzinárodnými dokumentmi. "Podľa zákona o vysokých školách, zmenu názvu verejnej vysokej školy schvaľuje akademický senát verejnej vysokej školy na návrh rektora po predchádzajúcom vyjadrení Akreditačnej komisie SR. Táto kompetencia nie je vymedzená ani ministerstvu školstva, ani vláde SR," odôvodnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní Trenčianska univerzita. Škola tiež pripomenula, že ministerstvo uvádza informácie o začlenení aj v zozname vysokých škôl, ktorý zverejňuje v Zbierke zákonov. "Dňa 1. 10. 2010 nadobudlo účinnosť opatrenie ministerstva školstva, ktorým sa vydáva zoznam vysokých škôl, pôsobiacich na území SR, kde pod poradových číslom 12 sa uvádza, že Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, je univerzitná vysoká škola. Týmto opatrením, vydaným rok po komplexnej akreditácii, ministerstvo deklarovalo, že výsledky komplexnej akreditácie neakceptuje. Za protizákonné ich označil aj generálny prokurátor SR," uviedla škola v pripomienkovom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu