Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Učiteľ podal pre limuzíny na ministerstve školstva trestné oznámenie

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kvôli nezrovnalostiam vo vozovom parku na ministerstve školstva podal učiteľ Vladimír Crmoman z bratislavskej Spojenej školy Novohradská pred týždňom trestné oznámenie. V utorok (7.5.) je predvolaný na políciu.

V trestnom oznámení Crmoman vymenúva skutočnosti, ktoré nasvedčujú tomu, že neznámi zamestnanci ministerstva školstva mohli spáchať trestný čin porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. Pri každej nezrovnalosti sa odvoláva na konkrétnu objednávku a faktúru, ktorú učitelia našli na webe alebo ju získali na základe infozákona.

"Ak sa dokáže, že sa pretáčali kilometre, že si benzín zamestnanci tankovali do súkromných áut, a že opravy si mohli robiť na súkromných autách, sú v tom desaťtisíce eur, a mohlo ísť o trestný čin. Ak sa aj nedokáže trestný čin, je tam jednoznačne nehospodárnosť," domnieva sa Crmoman. Spomína napríklad kontrolu auta z mája minulého roka po 455.000 kilometroch.

"Objednávka v celkovej hodnote 500 eur však bola vystavená už dňa 30.04.2012, ministerstvo školstva teda predstiera, že 17 dní dopredu už vedelo, kedy auto najazdí 455.000 km," píše sa v trestnom oznámení. Za kontrolu autoservis vyfakturoval 10 hodín práce, čo je podľa Crmomana vzhľadom na to, že išlo o kontrolu spojenú s výmenou oleja, príliš dlhý čas." Autoservis tiež fakturoval 10 litrov, objem olejovej náplne daného vozidla je však iba 6,5 litra," dodal Crmoman.

V marci rezort rozhodol o prepustení dvoch zamestnancov vozového parku kvôli "profesionálnym zlyhaniam". Ministerstvo vtedy tvrdilo, že nevylučuje trestnoprávnu dohru. Následne dal rezort urobiť kontrolu vozového parku. Crmoman rezort kritizuje, že napriek svojim slovám nekoná. Prenájom limuzíny Audi A6 ministerstvom školstva zhruba za 3000 eur mesačne, na ktorý upozornil denník Sme, preverovalo auditom ministerstvo financií. Ukončený mal byť do konca apríla.

"Rezort školstva mal vážne podozrenia, ktoré vyústili do ukončenia spolupráce s dlhoročnými zamestnancami. Pokračujeme v ďalšom preverovaní a šetreniach. Zistené skutočnosti nebudeme riešiť cez médiá, ale na inej úrovni," uviedol dnes hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Zmluvu na prenájom Audi mal rezort podľa Sme uzavrieť s firmou exministra hospodárstva Jirka Malchárka. Koncom januára tohto roka však prenájom rezort zrušil. Okrem prenájmu auta denník napísal aj o nezrovnalostiach pri servise áut vo vozovom parku, na ktoré upozornili práve učitelia na základe zverejnených zmlúv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu