Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Glváč chce lepšiu kontrolu vojenských tajných služieb

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Nový minister obrany Martin Glváč by chcel posilniť kompetencie kontrolného parlamentného výboru. „Ešte to nie je vycizelované, ale (výbor) by mohol ísť napríklad do spisov a mohol by kontrolovať, na základe čoho bol človek odpočúvaný – na základe akého poverenia a odôvodnenia podpisu sudcu," vysvetlil Glváč.

 

Tento návrh by mal byť súčasťou pripravovaného zákona, ktorým by sa zlúčili dve vojenské tajné služby do jednej zložky. Glváč by to rád stihol ešte do konca roka.

Nový minister obrany priznáva, že vojenské tajné služby sú teraz v zlom stave. Známa kauza odpočúvania novinárov denníka Pravda a bývalého šéfa spravodajskej TA3 vojenskou kontrarozviedkou (VOS) viedla v minulom volebnom období k odvolaniu bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka. Zastupujúca ministerka – expremiérka Iveta Radičová odvolala aj bývalého šéfa VOS Pavla B., ktorý so štyrmi agentmi čelí stíhaniu v tomto prípade. Neskôr bol podľa medializovaných informácií odvolaný aj šéf vojenskej rozviedky (VSS) Roman M. pre údajné obvinenie v inom prípade – súvisel s tým, čo uviedol pri bezpečnostnej previerke kolegu. Na internete sa objavilo viacero dokumentov, ktoré vyzerali ako z prostredia vojenských tajných služieb. Glváč teraz považuje za svoju prioritu personálne stabilizovať vojenské tajné služby. „Chcem, aby tieto služby neboli nástrojom politického boja, ako to bolo v minulosti,“ uviedol minister. 

Riaditeľom VOS, ktorého menovala Radičová, je Róbert Tibenský. Ten bol poverený aj vedením VSS a po plánovanom zlúčení služieb by mal znova figurovať v riadiacich štruktúrach. „Bude na jednej z vedúcich pozícií v tej novej zložke,“ potvrdil Glváč, ktorý však ešte nehovorí, či sa Tibenský stane riaditeľom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu