Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Glváč: Budem sa snažiť o stabilný rozpočet ministerstva obrany

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Financovanie rezortu obrany by sa malo v priebehu nasledujúcich štyroch rokov minimálne zastabilizovať na súčasnej úrovni. Tá bola v rozpočte pre rok 2012 stanovená na zhruba 800 miliónov eur. Zastavenie poklesu plánuje minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

 

 Z dlhodobého hľadiska totiž slovenské výdavky na obranu klesajú. Napríklad v roku 2009 išlo na silový rezort necelých 970 miliónov eur. "Minimálne sa pokúsime zastabilizovať rozpočet a prihliadajúc na možnosti našej ekonomiky neskôr aj získať viacej prostriedkov," povedal minister obrany.
 
Prioritami vlády Roberta Fica (Smer-SD) v oblasti obrany bude tradične aj plnenie medzinárodných záväzkov Slovenska. V súčasnosti pôsobia naši vojaci v operáciách NATO, EÚ aj OSN. Najväčšie kontingenty Ozbrojených síl SR sú v Afganistane, na Cypre, v Bosne a Hercegovine.
 
Vychádzajúc z Programového vyhlásenia vlády chce Glváč vo svojom rezorte tiež zvyšovať úroveň transparentnosti. Zaviazať by sa mal aj k reforme spravodajských služieb. Ambíciou ministra obrany je zlúčiť Vojenské obranné spravodajstvo s Vojenskou spravodajskou službou už v roku 2013. "Tiež budeme pripravovať rozvojový plán rezortu obrany, vrátane ozbrojených síl, s výhľadom do roku 2024," doplnil Glváč.
 
Hoci Programové vyhlásenie vlády sa nebude konkrétne zaoberať všetkými otvorenými otázkami v rezorte obrany, Glváč avizuje, že Slovensko bude pokračovať v budovaní mobilného komunikačného systému MOKYS. "Musíme, samozrejme, minimalizovať straty, ale to je už ekonomické kritérium, že to musíme dorobiť," priblížil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu