Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Glváč: Spolupráca, ktorá je medzi V4, je v NATO veľmi vítaná

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Minister obrany SR Martin Glváč sa v stredu, prvýkrát od nástupu do funkcie, zúčastnil v Bruseli na rokovaní so svojimi kolegami z členských krajín Severoatlantickej aliancie. V rozhovore priznal, že si je vedomý skutočnosti, že prebral rezort, ktorý musí šetriť a zároveň zabezpečovať základné ciele v oblasti bezpečnosti a obrany.

"Určite som bol pripravený na to, do čoho idem. Tá situácia, ktorá je u nás, je plus-mínus rovnaká v celej Európe a na celom svete," uviedol minister.
      
Dodal, že o tejto otázke rokovali ministri obrany 28 členských štátov NATO a táto hovorilo sa o nej aj na spoločnom rokovaní predstaviteľov rezortov obrany a diplomacie.
      
"Je to naozaj jedna z vážnych tém. Či sa už jedná o vojenské misie alebo o dve percentá HDP na armádu," upozornil Glváč.
      
Slovenský minister obrany ďalej uviedol, že v rámci dnešných rokovaní bola vysoko ocenená iniciatíva krajín Vyšehradskej štvorky na užšiu spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti.
      
"Odznelo to aj na stretnutí ministrov obrany, že takéto kooperácie sú veľmi vítané. Nie preto, aby sa vytvárali nové štruktúry, ale naopak, aby niektoré procesy zlacneli a boli prostriedky na iné veci, napríklad aby sa viac cvičilo v rámci tejto spolupráce," povedal Glváč. Regionálna spolupráca, akú symbolizuje skupina V4, je želateľná v rámci aliancie, dokonca je to teraz téma, ktorá hýbe Alianciou.
      
Čo sa týka ďalšej spolupráce s ostatnými krajinami V4 - Českou republikou, Maďarskom a Poľskom - minister Glváč uviedol, že sú to najbližší partneri Slovenska, ale po prezentovaní spoločnej deklarácie o užšej spolupráci budú vzájomné kontakty na oveľa vyššej kvalitatívnej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu