Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico chce obmedziť zisky poisťovní, Zvolenská má nájsť riešenie

Robert Fico a Zuzana Zvolenská
Robert Fico a Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica chce opätovne siahnuť na zisky zdravotných poisťovní. Premiér dnes ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú po jej oficiálnom uvedení do funkcie požiadal o pripravenie právnej normy, ktorá by obmedzila možnosť tvorby zisku pre zdravotné poisťovne tak, aby bola v súlade s Ústavou SR aj medzinárodným právom.

"Viete, že nie sme nadšení tým, že z verejných zdrojov, ktoré ľudia musia do poisťovní posielať ako zákonné poistenie, sa má vytvárať nejaký zisk," poznamenal Fico. Pripustil, že hľadanie legislatívneho riešenia nebude ľahké, ako však tvrdí, je nemorálne a nesprávne, ak si niekto z takýchto peňazí vytvára zisk. "Toto jednoducho budeme musieť riešiť," uzavrel.

Tvorba zisku poisťovní má v súčasnosti dve podmienky, ktoré vlani stanovil kabinet Ivety Radičovej, čím mal reagovať na nález Ústavného súdu SR. Prvou z nich je povinné použitie zisku na tvorbu rezervného fondu a druhou povinná tvorba rezerv na úhradu starostlivosti pre pacientov v čakačkách.
      
Témou dnes bola aj súčasná situácia, ktorá v zdravotníctve nastala pre nový zákon o mzdách sestier. Tomu sa s argumentom chýbajúcich zdrojov bránia nemocnice aj ambulancie. Situáciu by podľa premiéra mali riešiť dva návrhy zákonov. Podotkol, že doterajšieho ministra Ivana Uhliarika by v stredoveku hodil sestrám.
      
Ako ozrejmila Zvolenská, návrhy právnych zmien sa do parlamentu dostanú už na budúci týždeň prostredníctvom poslaneckého návrhu. Ten má podať exminister zdravotníctva Richard Raši. Nová vláda chce peniaze získať cez voľnejšie podmienky na vykazovanie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní, ktoré by uvoľnili milióny eur v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Prísnejšie podmienky pre poisťovne mali začať platiť od júna.
      
Okrem toho sa plánuje zmena prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami. Tá sa má po novom robiť aj na základe chorobnosti. Najviac chorý poistný kmeň má VšZP, ktorej by takýto krok priniesol milióny eur do rozpočtu.

  Exminister Uhliarik na margo týchto riešení reagoval, že Zvolenská ich našla v jeho zásuvke. Tvrdí tiež, že na platy lekárov a sestier sú peniaze, čo mala priznať aj súčasná vláda tým, že do sektora neposiela ďalšie peniaze.

Poukázal, že zdravotníctvo, ktoré v roku 2010 prebral od Ficovej vlády, vyzeralo ako za socializmu, "nešťastní lekári a sestry a neskutočné dlhy". Pripomenul 120-miliónový dlh v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, pričom v súčasnosti má za prvé dva mesiace zisk 31,5 milióna eur. Tie môže podľa jeho slov Fico brať ako darček. "Verím, že keď bude o štyri roky končiť, odovzdá novej vláde aspoň podobný darček," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu