Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súkromné ambulancie požadujú rovnakú úpravu platov ako u nemocníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súkromní ambulantní lekári žiadajú rovnakú úpravu minimálnych miezd, ako je to v prípade nemocničných lekárov. Tí si legislatívny rámec, ktorý im garantuje minimálne mzdy, vybojovali cez hromadné výpovede.

Ako pred dnešným rokovaním s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou avizoval prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Ladislav Pásztor, ich požiadavka hovorí o základnom plate na úrovni 1600 eur.

Odhaduje, že do ambulantného sektora by z pohľadu ich členov preto bolo potrebných 118 miliónov eur ročne, keďže spolu s vyšším platom sestry by bol mzdový nárok na ambulanciu 2900 eur mesačne. Podľa jeho slov ambulancie nespochybňujú názory sestier, poznamenal však, že lekár by mal mať 2,2-násobok platu sestry. V ambulantnom sektore pracuje asi 1100 pediatrov, 2200 lekárov pre dospelých a okolo 2000 špecialistov. "Bez nás sa zdravotná starostlivosť na Slovensku poskytovať nedá," povedal Pásztor.

Priblížil, že asociácia má pripravený vlastný model protestov, zatiaľ však avizuje trpezlivosť. Prvým krokom zo strany ambulancií bolo zaslanie prehľadu výdavkov bývalej vláde a expremiérke, deň bez lekárov zatiaľ pozastavili. Ambulancie očakávajú, že nájdu s ministerstvom spoločnú reč.

Ambulantní lekári dnes budú so šéfkou rezortu diskutovať aj o dopadoch zákona o mzdách sestier. "Ani pani ministerka určite nemá čarovný prútik a nevie vyčarovať toľké milióny, ktoré je potrebné vyčariť, my prichádzame s návrhom riešení, prichádzame s určitou trpezlivosťou na riešenie, lebo nechceme, aby sa jednorazovým spôsobom naliali peniaze do systému, ktoré druhým komínom sa vytiahnu von, ale chceme, aby sme pripravili systémové riešenia a dovtedy budeme musieť počkať, aj sesterská verejnosť, aj naši členovia," vyhlásil Pásztor.

Poukázal na to, že ambulancie sú v horšej pozícii ako nemocnice, keďže v prípade, že nezaplatia faktúry, pocítia problémy napríklad v podobe odpojenia od energií okamžite. "Naša situácia je oveľa horšia, preto sme nemohli pristúpiť plne k realizácii zákona," doplnil. Ambulantný sektor už viackrát upozornil, že bez dofinancovania by realizácia zákona znamenala zánik asi štvrtiny regionálnych ambulancií.

S ministerkou dnes hovorili aj lekárski odborári. Tí považujú nároky sestier za oprávnené, priznávajú však, že bez navýšenia zdrojov na to súkromní lekári nebudú mať. Ako ďalej na margo stretnutia ozrejmil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, so Zvolenskou sa dohodli na pokračovaní v memorande medzi LOZ a vládou, čo vníma pozitívne. Okrem toho avizoval, že by chceli pokračovať v dialógu a problémom radšej predchádzať, ako ich riešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu