Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Politický deň roka prekvapil: Flek v parlamente dostane aj Lakatošovej manžel!

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (60)
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Poslanci dnes skladajú sľuby v parlamente, svojich funkcií sa pritom ujme nový parlament aj vláda. Ustanovujúca schôdza Národnej rady bude teda trochu netradičná. Najprv zloží sľub všetkých 150 zvolených zákonodarcov vrátane trinástich dosluhujúcich členov súčasnej vlády a následne prezident Ivan Gašparovič vymenuje druhú vládu Roberta Fica, čím automaticky stratí mandát Radičovej kabinet.

19:10 Vo vedení Národnej rady SR budú prvýkrát v histórii až tri ženy. Podpredsedami parlamentu sa dnes stali Jana Laššáková, Renáta Zmajkovičová (obe Smer-SD), Erika Jurinová (OĽaNO) a Ján Figeľ (KDH). Túto funkciu doteraz nevykonával žiaden z nich.
      Na zvolenie podpredsedu NR SR je potrebných najmenej 76 hlasov. Laššáková ich získala 135, Zmajkovičová 121, Figeľ 114 a Jurinová 106.
      Záujem o kreslo podpredsedu parlamentu mal pôvodne aj Most-Híd, ktorý chcel na tento post nominovať Bélu Bugára. Strana napokon ustúpila hnutiu OĽaNO, ktoré dosiahlo lepší volebný výsledok.

18:03 Na Paškov prejav zareagoval Ľudovít Kaník z SDKÚ. "My sme nikdy nemali problém s národnou hrdosťou a ani nebudeme mať," uviedol s tým, že budú sledovať, ako Smer plní sľuby, ktoré dal slovenskému národu, pretože pred nami stoja dôležitejšie témy.

V parlamente si vypýtal slovo po prvý raz aj Alojz Hlina. "Obdivujem ľudí, ktorí hovoria z hlavy, pretože si myslím, že to myslia vážne."


Paškovmu prejavu tlieskal postojačky aj Hlina



17:50 V prejave sa novozvolený predseda parlamentu rozohnil. Svojmu predchodcovi Hrušovskému sa poďakoval za vedenie parlamentu v turbulentnom období. "Chcem sa ti poďakovať, že si vrátil dôstojnosť Národnej rade,"  uviedol Paška. Pavol Hrušovský viedol Národnú radu od októbra, keď o funkciu prišiel Richard Sulík po tom, čo jeho strana v parlamente odmietla podporiť navýšenie eurovalu.

Počas Paškovho prejavu si nový predseda parlamentu vyslúžil niekoľkonásobný potlesk od svojich straníckych kolegov. Spomedzi opozície netlieskal nikto. Až na Alojza Hlinu z Obyčajných ľudí, ktorý sa dokonca pri tlieskaní postavil.

17:44 Poslanci si v tajnej voľbe zvolili za predsedu parlamentu. Pavol Paška tak vystrieda Pavla Hrušovského, ktorý mu zablahoželal. "Dovoľte, aby som Vám zablahoželal a aby sa Vám v tejto ústavnej funkcii darilo."
 

V parlamente si našiel miesto aj Lakatošovej manžel Pavol Chovanec


17:30 Do parlamentu mieri aj manžel prvej slovenskej miss Silvie Lakatošovej Pavol Chovanec. Bývalý rozhlasový moderátor sa podľa medializovaných informácií stane hovorcom nového šéfa parlamentu Pavla Pašku.

16:17 V tajnej voľbe si poslanci zvolili predsedov dvoch výborov. Predsedom mandátového a imunitného výboru bude Miroslav Číž,  šéfom výboru pre nezlúčiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý.

15:37 Robert Fico spolu s viacerými ministrami odišiel z rokovacej sály. Predtým sa však pozdravil s niektorými poslancami a prehodil s nimi zopár viet. Poslanci si zriaďujú mandátový a imunitný výbor, ktorý overí platnosť mandátov zvolených zákonodarcov. Zriadi sa aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

15:24 Ustanovujúca schôdza pokračuje hlasovaním o schválení volebného poriadku. Hrušovský vyzval zvlášť nových poslancov, aby sa sústredili. "Aby sme sa vyhli prípadným omylom," povedal.
 

Prezidentov prejav sa nevyhol trapasom
 

15:22 Na záver prezident poďakoval aj bývalej vláde. Jeho prejav napokon trval namiesto hodiny o polovicu menej.

15:08 Prezidentov prejav trvá pomaly 20 minút a odzrkadľuje sa to už aj na pozornosti poslancov. Niektorí si zapli svoje tablety, kde si čítajú články alebo visia na sociálnej sieti, ďalší ťukajú do mobilov alebo sa rozprávajú, iní si unavene žmolia oči.

15:04 Po prezidentovom prejave poslanci schvália volebný poriadok, zvolia overovateľov schôdze, zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií a zvolia ich predsedov. Mandátový výbor potom overí platnosť mandátov zvolených poslancov, vytvoria sa poslanecké kluby a nasledovať bude tajná voľba predsedu parlamentu a jeho podpredsedov. Na predsedu kandiduje Pavol Paška (Smer-SD) a na podpredsednícke miesta Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková (obe Smer-SD), Erika Jurinová (OĽaNO) a Ján Figeľ (KDH).

14:51 V úvode prejavu Ivan Gašparovič zablahoželal poslancom. "Vyslovujem presvedčenie, že naplníte svoje poslanie. Vaše miesta v týchto laviciach sú akousi skúškou dôvery občanov vo vašu osobnú zodpovednosť, ale aj skúškou zodpovednosti politických subjektov zastúpených v parlamente. V poslednom období sa prejavila viac ako po minulé roky vôľa občanov," uviedol, pričom pripomenul, že momentálne má Slovensko vážne problémy - sociálne, politické, ekonomické, ale aj duchovno-kultúrne. Zaujímavo znela veta, keď sa prezident pomýlil a povedal, že ekonomická kríza zlepšila naše podmienky.

14:50 Desiati poslanci - náhradníci zložili sľub, s prejavom teraz vystúpi prezident. Jeho prejav by mal trvať asi hodinu!

14:44 Do sály prišli už aj noví poslanci - náhradníci, ktorí už o chvíľu zložia poslanecký sľub.

14:42 Nový minister dopravy Ján Počiatek dorazil do rokovacej sály až teraz. Jeho neskorý príchod nového premiéra poriadne pobavil.

14:38 Do rokovacej sály práve prišiel prezident republiky, ktorý si vyslúžil potlesk pléna. Hrušovský zvolal pokračovanie ustanovujúcej schôdze.

14:36 Do rokovacej sály už dorazili aj členovia novej vlády. Opäť sa mešká.

14:24 Poslanci sa postupne začínajú zhromažďovať v rokovacej sále. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik konverzuje s Alojzom Hlinom z Obyčajných ľudí, iní telefonujú alebo oddychujú.

14:20 Najväčšiemu, 83-člennému parlamentnému poslaneckému klubu strany Smer-SD bude šéfovať Jana Laššáková, potvrdil to poslanec Vladimír Faič. Laššáková je zároveň kandidátkou strany na post podpredsedníčky NR SR.

14:13 Po zložení sľubu náhradníkov za novovymenovaných členov vlády, ktorý je naplánovaný na pol tretiu, vystúpi v Národnej rade s prejavom prezident SR Ivan Gašparovič. V parlamente zotrvá počas voľby predsedu Národnej rady SR a vypočuje si aj jeho úvodnú reč.


Iveta Radičová odovzdala úrad novému premiérovi
 

13:25 Iveta Radičová prijala Roberta Fica na úrade vlady, kde si prevezme agendu.

Bývalá premiérka Iveta Radičová
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

 

13:08 Robert Fico hneď od nástupu na post predsedu vlády hovorí o ťažkej ekonomickej situácii, v ktorej sa Slovensko nachádza. "Mám skúsenosti z vládnutia, ale plne si uvedomujem, že nové vládne obdobie, do ktorého vstupujeme, je diametrálne odlišné od rokov 2006 až 2010, a na toto všetko sa cítim byť dostatočne pripravený. Výkon funkcie predsedu vlády SR budem vykonávať presne v zmysle sľubu, ktorý som zložil do vašich rúk," dodal Fico.

13:03 Predseda SaS Richard Sulík doteraz neoľutoval, že padla vláda Ivety Radičovej. "Pod také svinstvo (euroval) by som sa nikdy nepodpísal," zdôvodnil Sulík. V súvislosti so sporom o post šéfa hospodárskeho výboru, ktorý mali liberáli s KDH, uviedol, že sa netreba udobrovať, lebo nie sú rozhádaní. "Nie sme pohádaní, len sme skonštatovali, že keď im tak záleží na funkciách, tak nech si ich majú," zdôraznil. SaS mala záujem z ponúknutých výborov len o kreslo predsedu hospodárskeho výboru, o ktoré však stálo aj KDH. Liberáli napokon ustúpili a tak zrejme nebudú viesť žiadny výbor. Sulík si z toho ťažkú hlavu nerobí. "My sa za stoličkami netrasieme. Keď nebudeme mať výbor, tak nebudeme," uzavrel.

12:59 Odchádzajúca predsedníčka vlády Iveta Radičová odovzdá novovymenovanému predsedovi vlády úrad o 13:30.


Prezident vymenoval 13 nových ministrov


 

12:56 Nový kabinet Roberta Fica má nateraz svoju definitívnu podobu. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes na základe návrhu Fica vymenoval 13 nových ministrov. Premiér pri ich nominácii siahol aj do radov nezávislých odborníkov.

Ministrom financií bude Peter Kažimír, obrany Martin Glváč a životného prostredia Peter Žiga. Šéfovať ministerstvu dopravy bude Ján Počiatek a školstvu Dušan Čaplovič. Rezort práce povedie Ján Richter a ministerstvo pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Za rezort spravodlivosti bude zodpovedať Tomáš Borec, za hospodárstvo Tomáš Malatinský a zdravotníctvo Zuzana Zvolenská. Na svoje predchádzajúce posty sa po takmer dvoch rokoch vracajú ich staronoví šéfovia Robert Kaliňák (vnútro), Marek Maďarič (kultúra) a Miroslav Lajčák (zahraničné veci).

Kažimír, Kaliňák a Lajčák budú zároveň vicepremiérmi. Súčasná funkcia podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny zanikne. Táto agenda sa po zmene kompetenčného zákona má presunúť buď na rezort školstva alebo kultúry. Osobitný post podpredsedu vlády sa bude po novom namiesto ľudských práv zameriavať na investičné aktivity. Obsadí ho Ľubomír Vážny.

12:32 Na rozdiel od minulosti nemusela predchádzajúca exekutíva podávať do rúk hlavy štátu demisiu. Kabinet Ivety Radičovej bol totiž po minuloročnom vyslovení nedôvery v Národnej rade SR už len poverený výkonom svojej funkcie do nástupu nových ministrov. Z 13 šéfov rezortov predchádzajúcej vlády sa 12 presunie do NR SR, kde budú pôsobiť ako poslanci.

12:20 Ivan Gašparovič Ficovi prisľúbil podporu počas nasledujúcich štyroch rokov. Po jeho príhovore nasledoval prejav nového premiéra. Ten sa prezidentovi poďakoval a vyhlásil, že snáď budú mať rovnakú priateľskú spoluprácu ako v rokoch 2006 až 2010.

12:13 Robert Fico práve prijal poverenie od prezidenta. Vyzerá spokojne, ale väčší úsmev sa objavil skôr na tvári prezidenta Ivana Gašparoviča. Ten dal novému premiérovi sľub, že mu bude po celé štyri roky oporou.

Premiér Robert Fico počas
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)


12:07 S vymenovaním novej vlády sa bude zrejme meškať. Dôvodom je s najväčšou pravdepodobnosťou neskorší začiatok poslaneckých sľubov.

11:39 Igor Hraško, ktorý prišiel v kroji vysvetlil, že ide o symbol regiónu Turiec. S tým, že by ho nevspustili ochrankári problémy nemal, lebo ide o krojový slávnostný odev, ktorý je protokolárne postavený najvyššie. "Keďže išlo o slávnostnú chvíľu, zvolil som slávnostný odev," povedal. Nešlo však o jeho nápad, kto s ním prišiel, však neprezradil.

11:23 Všetci poslanci už zložili sľub, po ňom Pavol Hrušovský prerušil schôdzu. Budúci ministri sa momentálne presúvajú do Prezidentského paláca. Pavol Hrušovský odišiel spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom, Robert Fico odchádzal osobitne. Už čoskoro prezident vymenuje Fica za predsedu vlády, potom na jeho návrh vymenuje celý kabinet. Radičovej vláda tak automaticky stratí mandát.

11:15 Jana Vaľová zo Smeru prišla v červenom kostýme, rovnakú farbu šiat si zvolila aj Jana Žitňanská z KDH, Renáta Zmajkovičová zase korzetový kostým.

11:10 Najstarším poslancom v slovenskom parlamente je poslanec Mostu-Híd Rudolf Chmel (73 rokov), najmladším zase Otto Brixi zo Smeru (26 rokov).

11:03 Na schôdzi sú prítomní aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý a šéf Najvyššieho kontrolného úradu Ján Jasovský.

10:51 Kým ostatní poslanci svoje "sľubujem" povedali polohlasom, Magda Vášáryová z SDKÚ svoje "sľubujem" doslova vykríkla.

10:44 Sľub skladajú poslanci do rúk šéfa parlamentu a znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Poslanci sľub skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem" a podajú ruku predsedovi parlamentu.

10:39 Sľub práve zložil aj prvý Róm v parlamente.

10:33 Protestujúci chcú pred parlamentom zotrvať do 18:00. Na sociálnej sieti zatiaľ svoju účasť na proteste potvrdilo takmer 500 ľudí. Pred parlamentom ich je asi 20.


Poslanec Obyčajných ľudí prišiel do parlamentu v ľudovom kroji
 

10:30 Do parlamentnej lavice zasadol Igor Hraško z Obyčajných ľudí v rázovitom ľudovom kroji. Zrejme tak chcel upozorniť na svoju profesiu tanečného pedagóga a folkloristu.

Igor Hraško
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


10:26 Prezident vymenuje druhú vládu Roberta Fica o 12:00.

10:23 Mikuláš Dzurinda si vyslúžil zatiaľ najslabší potlesk, ktorý sprevádza.

10:19 Ako prvý pristúpil k sľubu dosluhujúci šéf parlamentu Pavol Hrušovský, po ňom Robert Fico, ktorý získal najviac krúžkov (762 360).

10:10 Ustanovujúca schôdza sa začala privítaním prezidenta, ktorého sprevádzal šéf parlamentu Pavol Hrušovský. Hrá slovenská hymna.

10:00 Schôdza sa stále nezačala. Čaká sa, kým do rokovacej sály prídu všetci poslanci.

9:55 Prezident Ivan Gašparovič už dorazil do parlamentu.

9:45 Sála sa pomaly zapĺňa novými poslancami, ale aj novinármi, ktorých je dnes v parlamente neobvykle veľa.

9:43 Poslancov pred Národnou radou víta hŕsta demonštrantov. Vytvárajú zaujímavú zvukovú kulisu bubnovaním na plechové sudy, najviac pritom bavia malé deti, ktoré prišli na školský výlet na Bratislavský hrad. Budova Národnej rady je ohradená zábranami a prísne strážená mestskými aj štátnymi policajtmi.
Účastníci prvého povolebného protestu
Zobraziť galériu (60)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu