Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico sa možno snaží zbaviť Radičovej pred voľbami prezidenta, tvrdí politológ

Robert Fico a Iveta Radičová
Robert Fico a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD a budúci premiér Robert Fico chce zaviesť novú tradíciu, podľa ktorej by sa odchádzajúcim prezidentom, predsedom NR SR a premiérom, ktorí už nechcú pôsobiť v politike, ponúkol významný post.

Povedal to dnes novinárom na margo medializovanej informácie, že Fico ponúka Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) funkciu veľvyslankyne v Londýne.

"Je vonku informácia, o ktorej nechcem teraz hovoriť. Ak jej budeme chcieť niečo ponúknuť, tak to urobíme normálnou cestou pri osobnom stretnutí. Nebránil by som sa ale novej politickej kultúre. Prečo by odchádzajúci prezident, predseda NR SR a premiér nemohli dostať významnú ponuku, ktorá sa týka štátu, pričom by nešlo o politickú prácu? Mohli by využiť skúsenosti pre dobré meno Slovenska," povedal Fico.

On sám je za zavedenie takejto tradície, no aktuálne ešte nebude hovoriť o ničom konkrétnom. "Objavil sa Londýn, dobre že nie Zimbabwe," dodal Fico.

Denník Nový Čas informoval, že Fico vraj ponúkol odchádzajúcej šéfke kabinetu Radičovej post veľvyslankyne v Londýne. "Som prekvapená. Nevyjadrím sa k tomu," reagovala v nedeľu (18.3.) Radičová na otázku, či by takýto post prijala. Premiérka už avizovala odchod z politiky a záujem prednášať na univerzite v anglickom Oxforde.

Jedným z dôvodov, prečo by budúci premiér Robert Fico (Smer-SD) mohol ponúknuť dosluhujúcej šéfke vládneho kabinetu post veľvyslankyne, by mohla byť snaha zbaviť sa politickej konkurencie. Myslí si to politológ Tomáš Koziak.

"Pani Radičová je jeden z najpopulárnejších politikov na Slovensku, takže pokiaľ by sa rozhodla kandidovať na prezidenta SR, tak určite by bola veľmi silným kandidátom aj pre Roberta Fica, pokiaľ on sám by sa pre takúto kandidatúru v budúcnosti rozhodol," zhrnul. Koziak si však myslí, že ponuka vysokej štátnej funkcie pre dosluhujúcich ústavných činiteľov by mohla byť aj peknou tradíciou. "Bolo by to prejavom slušnosti, možno aj nejakého kúsku politickej kultúry," pripustil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu