Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smerák Maňka spokojný s proeurópskym Zemanom: Klaus bol vtipný, ale euroskeptik

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka

BRATISLAVA – Podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka verí, že sa Česká republika bude po prezidentských voľbách vyberať eurooptimistickejším smerom voči EÚ a eurozóne. Ako povedal, takýto trend vždy závisí aj od hlavy štátu.

„Európski politici budú mať v Zemanovi partnera, ktorý bude chcieť riešiť problémy EÚ rovnakým spôsobom. Zeman je skúsený politik a bude výborne reprezentovať ČR,“ povedal Maňka s tým, že Klaus je vtipný človek, ale euroskeptik, ktorý nepomáha tomu, aby EÚ napredovala. „Ak by EÚ postupovala jednotne vo všetkých ekonomických veciach, dnes by sme sa mali v Európe už lepšie. Je dôležité, aby EÚ mala na čele politikov, ktorí budú chcieť ísť spoločne, aby sme čím skôr prekonali krízu,“ konštatoval.

Maňka je rád, že českí sociálni demokrati nakoniec podporili v prezidentských voľbách Zemana a pričinili sa k jeho úspechu. „Verím, že bude prezidentom všetkých občanov ČR, aj tých, ktorí volili protikandidáta,“ uviedol. Maňka očakáva, že SR bude naďalej mať výborné vzťahy s ČR. „Očakávam nadštandardné a vynikajúce vzťahy,“ dodal.

Víťazstvo Zemana je podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdením vzostupu ľavice, ktorý v týchto rokoch v ČR prebieha. „Pravica platí cenu za mnohé zložité rozhodnutia a reformy,“ povedal Figeľ. Pre ČR je priama voľba prezidenta podľa neho posilnením demokracie a priniesla aj silnejšiu proeurópsku orientáciu. „Víťazovi patrí post a porazenému česť za zaujímavú a autentickú prezidentskú kampaň, ktorá sa u susedov konala prvýkrát,“ uviedol.

Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič držal vo voľbách palce Schwarzenbergovi, hoci s Benešovymi dekrétmi ho vyrušil. „Treba rešpektovať vôľu ľudí a som rád, že aspoň v niečom sme Čechov predbehli, keďže priamu voľbu prezidenta sme si mohli vyskúšať už trikrát,“ povedal. Novému českému prezidentovi Matovič odkazuje, nech sa stará o zvyšovanie životnej úrovne svojich občanov a nech sa nespolieha na lákanie mladých Slovákov, aby odchádzali od rodičov do Čiech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu