Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bugárov ústupok je pre Slovensko stratou, tvrdí politológ

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: Zemiar Ján)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Mosta-Híd vzdať sa boja o jednu zo stoličiek podpredsedu Národnej rady SR prinesie strane Bélu Bugára z politického hľadiska plusové body. "Z hľadiska medzinárodnej prestíže SR je však nepochybne stratou, že jednu z významných funkcií v štáte nezastáva strana a člen národnostnej menšiny," zhodnotil politológ Michal Horský.

Hnutie Igora Matoviča podľa neho má ľudí, ktorými by tento post mohlo obsadiť. Ako príklad uviedol Mikuláša Hubu, ktorý v minulosti pôsobil ako poslanec Slovenskej národnej rady. "Je však otázne, či s politikmi typu Matovič a politickým hnutím typu Obyčajní ľudia je koniec konfliktom v stredopravej časti spektra," komentoval.

Politológ László Öllös je v predpovediach opatrný. Dôležité je podľa neho počkať si aj na to, čo bude Most-Híd požadovať výmenou za ústupok. "Je možné aj to, že budú chcieť tak veľa, aby Obyčajní ľudia na to jednoducho nemohli pristúpiť," podčiarkol.

Motiváciou rozhodnutia Bélu Bugára mohli byť podľa neho aj vyjadrenia Smeru-SD. Tomu spor o podpredsednícku stoličku poskytoval priestor na kritiku stredopravých strán. "Možno, že zbadali, že Smer zmenil svoje stanovisko a miesto toho, aby ich kandidáta Bugára podporoval v parlamente pri hlasovaní, mohol chcieť tento konfliktný stav udržať," poznamenal Öllös na margo sporu medzi šéfom Mosta-Híd a lídrom Obyčajných ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu