Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Haščák z Penty sa kvôli Gorile púšťa do odvážneho boja: Žaluje Facebook!

Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Spolumajiteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák a spolupracovník Zoltán Varga podali ďalších šesť žalôb na Okresný súd Bratislava 1 v súvislosti so spisom Gorila.

V dvoch prípadoch žalujú dokonca sociálnu sieť Facebook. Haščák podal tri žaloby - a to na Facebook a na prevádzkovateľov webov WebSupport, s.r.o, a na Tumblr,Inc. a spol. Zhodne tri rovnaké žaloby na tieto spoločnosti podal aj spolupracovník Penty Varga, v ktorého konšpiračnom byte na Vazovovej ulici mali byť aktéri kauzy Gorila odpočúvaní. Všetkých šesť žalôb bolo podaných od 20. januára do 2. februára, a to v súvislosti so zverejnením časti spisu Gorila na týchto weboch v decembri minulého roka, odpovedal dnes na otázku hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"O žalobe sme sa dozvedeli z médií. Na serveroch spoločnosti WebSupport.sk je umiestnených asi 12 percent slovenského internetu. Pravdepodobne niektorí z našich klientov na svojich stránkach umiestňovali odkazy na spis Gorila," reagoval riaditeľ spoločnosti Michal Truban. Ozrejmil, že ešte pred žalobou spoločnosť dostávala výzvy od Hasčákových právnikov na ich odstránenie. "To my ako poskytovateľ služieb robiť nemôžeme. Slušne sme ich žiadosť preposlali našim klientom. Každopádne žalobu vidíme ako neopodstatnenú a teší nás, že sme v spoločnosti firiem ako Facebook a Tumblr. Odporúčame im v ďalšom kole zažalovať internet," skonštatoval.

Tieto žaloby nesúvisia s pripravovanou knihou kanadsko-slovenského novinára Toma Nicholsona, ktorej vydanie Okresný súd (OS) Bratislava 1 svojím predbežným opatrením na návrh Haščáka koncom januára zakázal.

Vydavateľstvo Petit Press sa voči spomenutému rozhodnutiu sudcu Okresného súdu Bratislava 1 odvolalo 20. februára. Potvrdil to právny zástupca vydavateľstva Tomáš Kamenec. O odvolaní bude rozhodovať vyšší KS v Bratislave.

Podľa rozhodnutia sudcu OS 1 z konca januára odporca v prvom rade (novinár Nicholson - poznámka red.) je povinný zdržať sa vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie na základe obsahu, ktorý je uvedený v prílohe tohto uznesenia, alebo ktorá obsahuje alebo bude obsahovať takéto informácie v písomnej, zvukovej alebo zvukovoobrazovej forme, či už prostredníctvom vydavateľa, inej osoby, vlastným nákladom alebo zverejnením akýmkoľvek iným spôsobom. Ďalej prekladu takejto knihy do iného jazyka, zverejňovania úryvkov z nej, akéhokoľvek konania smerujúceho k jej vydaniu, zverejneniu alebo inému šíreniu, a to až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej. Návrh na predbežné opatrenie podal spolumajiteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák.

Odporca v druhom rade (teda vydavateľstvo Petit Press) je povinný zdržať sa akéhokoľvek konania voči akejkoľvek tretej osobe, okrem právneho zástupcu poskytujúceho odporcovi v druhom rade právne služby v tejto veci alebo v súvislosti s ňou, ktorým by priamo alebo nepriamo sprístupňoval informácie, ktoré by boli úplne alebo čiastočne totožné s obsahom uvedeným v prílohe tohto uznesenia, a to až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej.

Paradoxne však expolicajt Varga s podobnou žalobou na Okresnom súde Bratislava 1 neuspel. V jeho prípade rozhodoval nie sudca, ale iná sudkyňa tohto nižšieho súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu