Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lipšic pokračuje v ťažení proti Pente: Ďalšie dôkazy z Gorily!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Minister vnútra Daniel Lipšic pokračuje vo svojom "šerifskom" pátraní po pravde. V pondelok zverejnil blog, v ktorom upozorňuje na ďalšie dôkazy z údajného spisu Gorila. Nadviazal tak na svoj príspevok spred týždňa. Tentoraz si vyšliapol na bývalých policajných špecialistov na boj proti praniu špinavých peňazí, ktorí až do konca minulého roka figurovali v dozornej rade HM Invest.

Už pred týždňom Lipšic vo svojom blogu naznačil možný spôsob prania špinavých peňazí za Malchárkove rozhodnutia v prospech Penty vo výške cca 329 miliónov korún. Tentoraz upozorňuje na dosadenie odborníkov do dozornej rady spoločnosti HM Invest, ktorí predtým dlhé roky pracovali ako policajní špecialisti na boj proti praniu špinavých peňazí. „V čase od 25.3.2006 do 31.12.2011 pôsobili v dozornej rade tejto spoločnosti dvaja zaujímaví ľudia: JUDr. Richard Biročák a JUDr. Ľudevít Rabay,“ uvádza Lipšic informácie z obchodného registra, ktoré sú voľne dostupné na internete.

Zaujímavo vyznieva aj dátum ukončenia pôsobenia týchto dvoch špecialistov v dozornej rade firmy. Spravili tak len týždeň od zverejnenia spisu Gorila. Biročák pred odchodom do advokácie pracoval ako starší referent špecialista finančnej polície priamo na útvare zameranom na pranie špinavých peňazí.

„A skúste hádať, kto bol svojho času jeho šéfom a najväčším expertom polície na pranie špinavých peňazí? Pán JUDr. Ľudevít Rabay,“ dodáva minister. Obaja podľa neho získali za svoju dlhoročnú prax dostatok skúseností, pričom patria v tejto problematike k špičke.

Lipšic sa pozastavuje nad tým, čo viedlo spoločnosť HM Invest k tomu, aby dosadili do svojej dozornej rady práve takýchto špecialistov, rovnako aj nad skutočnosťou, že zo svojich funkcií odišli týždeň po vypuknutí kauzy Gorila. Pokračuje poukázaním na informáciu z rozhovoru denníka SME so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom, v ktorom Haščák priznáva, že s Biročákom sa pozná a navštívil ho aj v jeho kancelárii.

„Každý súdny človek si na tieto náhody urobí názor sám. Ale na záver predsa len jedna poznámka: keď niečo chodí ako kačka, pláva ako kačka a lieta ako kačka... môže to byť niekedy aj žralok,“ uzatvára Lipšic.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu