Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fair-play zorganizovala Nicholsonovi zbierku, prichádzajú tisíce eur

Tom Nicholson
Tom Nicholson (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aliancia Fair-play organizuje zbierku na pomoc novinárovi Tomovi Nicholsonovi, ktorému súd nedávno zakázal vydať knihu o Gorile. Finančné dary majú poslúžiť na to, aby sa žurnalista na voľnej nohe ďalej mohol venovať podozrením z najväčšej korupčnej aféry v histórii krajiny.

"Po vypuknutí kauzy Gorila je plne zaťažovaný najrôznejšími požiadavky, ktoré sa týkajú prípadu. Dlhodobo to nevydrží, onedlho sa bude musieť živiť inou prácou," informovala dnes mimovládna organizácia Aliancia Fair-play, ktorá vyzvala na podporu novinára kanadského pôvodu.

Dary, doteraz v celkovej výške asi 5000 eur, dostal Nicholson od svojich sympatizantov aj bez verejnej výzvy. "Bol som prekvapený, ľudia posielajú jedno alebo tri eurá, ale aj tisíc eur," citoval novinára portál sme.sk.

Na obriu korupciu v politike v rokoch 2005 a 2006 poukázali dokumenty, ktoré sa koncom minulého roka objavili na internete. Nicholson sa k spisu s prepismi odposluchov dostal už pred niekoľkými rokmi. Knihu o prípade začal písať potom, čo médiá jeho články kvôli obavám z možných žalôb odmietli zverejniť.

Z darovaných peňazí bude môcť Nicholson použiť na osobnú potrebu 2000 eur mesačne. Na spôsob naloženia s darmi presahujúcimi túto sumu bude dohliadať Aliancia Fair-play, ktorá prisľúbila pravidelné informovanie o priebehu zbierky. Nie je vylúčené, že peniaze by sa mohli použiť napríklad na založenie občianskeho združenia zameraného na odhaľovanie prepojenia politikov a finančníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu