Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koniec priestupkovej imunity: Poslanci nemôžu piť a jazdiť, ani prekročiť rýchlosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslancov Národnej rady SR a ďalších funkcionárov od dnešnej polnoci viac nechráni priestupková imunita. Práve 1. marca vstúpila do účinnosti novela zákona o priestupkoch, ktorá toto privilégium politikom odoberá. Právnu normu schválil parlament 3. februára 147 hlasmi.

Zrušenie priestupkovej imunity sa napokon dotkne širšieho okruhu osôb, ako len poslancov a sudcov, čo bol pôvodný návrh. Snemovňa totiž odobrila pozmeňovací návrh z dielne Smeru-SD, na základe ktorého o toto privilégium prišiel aj prezident, generálny prokurátor, prokurátori, príslušníci Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície. Všetci tak budú pykať napríklad za prekročenie rýchlosti či nesprávne parkovanie rovnako ako bežní občania.
      
Vládne strany v dôvodovej správe uviedli, že v posledných rokoch sa opakovane diskutuje o tom, či priestupková imunita, čo do jej rozsahu a čo do počtu jej nositeľov, je v právnom štáte ešte opodstatnená. "Ústavní činitelia nie sú beztrestní. V rámci uplatňovania vzájomných kontrolných mechanizmov medzi jednotlivými zložkami štátnej moci sa však v súčasnosti používa na prerokovanie ich skutkov, ktoré by mohli byť priestupkami, a na vyvodenie zodpovednosti voči nim iný postup než voči ostatným občanom," upozorňovali predkladatelia.
      
Iniciatíva prišla po neúspechu vládnych strán v roku 2010 okresať poslaneckú imunitu len na výroky v parlamente, na čo je potrebných aspoň 90 hlasov. V prípade zrušenia priestupkovej imunity išlo o obyčajný zákon, na zmenu ktorého mala bývalá koalícia hlasov dosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu