Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Organizátorku protestu polícia prepustila: Vrátila sa pred parlament!

Policajti zasahujú proti demonštrantom pred parlamentom. Zobraziť galériu (4)
Policajti zasahujú proti demonštrantom pred parlamentom.

BRATISLAVA – Organizátori protestu Gorila vzali parlament opäť útokom! Tentoraz sa na nich polícia pripravila zátarasami, ktoré umiestnila v bezpečnej vzdialenosti od vchodu do Národnej rady. Akciu zatiaľ podporilo len niekoľko desiatok ľudí, ktorým sa napriek tomu podarilo prelomiť policajné bariéry. Z balkóna NR SR doobeda vyviedli jednu z organizátoriek protestov Luciu Gallovú, ktorá vykrikovala na politikov, poobede ju odviedli na policajný výsluch, po ktorom sa opäť vrátila pred parlament. Ďalší protestujúci na poslancov hádzali papiere.

Účasť na proteste pred NR sklamala organizátorov

Účasť demonštrantov na dnešnom protestnom zhromaždení Gorila okolo Národnej rady (NR) SR v priebehu celého dňa nepresiahla stovku ľudí. Organizátori pôvodne predpokladali, že by mohli vytvoriť okolo parlamentu živú reťaz a zablokovať všetky východy, aby znemožnili odchod poslancom, ktorí dnes nerokovali o ich požiadavkách. Východy však celý deň strážila polícia a krátka živá reťaz vydržala len niekoľko minút.

"Dnešný míting minimálne zase vzbudí nejakú verejnú diskusiu. Trošku som sklamaný z počtu ľudí, očakávali sme, že tých ľudí príde viac. Moja otázka smerom na verejnosť je, či im je naozaj jedno, čo sa deje v tomto štáte," komentoval jeden z organizátorov Peter Pčolinský.

Polícia zadržala 5 demonštrantov, medzi nimi aj organizátorku


Protestné zhromaždenie pred parlamentom prilákalo okolo desiatej doobeda len niekoľko desiatok ľudí, hoci svoju účasť na sociálnej sieti Facebook pôvodne avizovalo takmer 400. Momentálne ich je pred parlamentom asi 50. Polícia poobede zadržala piatich demonštrantov, medzi nimi aj organizátorku Luciu Gallovú. Štyroch z nich pre neuposlúchnutie príkazu polície, aby opustili priestor vyhradený pre políciu pred budovou parlamentu, jedného pre útok na verejného činiteľa. Muž fyzicky napadol jedného z policajtov. Po zákroku polície skončil v rukách zdravotníkov v sanitke, Gallovú odviedli na policajný výsluch, z ktorého sa medzičasom vrátila späť pred parlament.


LIVE výsluch Lucie Gallovej na polícii (zdroj: bambuser.com)

 

O druhej poobede vzal skupinu demonštrujúcich do parlamentu exminister a poslanec za SaS Ľubomír Galko. Chcú totiž podať ústnu sťažnosť pre zásah polície a obmedzovanie ich práv pred budovou parlamentu, s kancelárom NR SR Andrejom Kramárom sa im však stretnúť nepodarilo, ten si na nich má nájsť čas medzi štvrtou až pol piatou.

Skupinka zvolávateľov a sympatizantov protestov sa však dnes už raz pokúsila dostať do parlamentu. Polícia ľudí ráno pustila s poslancom za SaS Martinom Poliačikom na balkón, aby mohli sledovať rokovanie poslancov.

„Sme zvedaví na priebeh schôdze NR SR. Očakávame, či do programu bude zaradený bod o zrušení trestnoprávnej imunity. Ak nebude, sme rozhodnutí blokovať vstup do parlamentu,“ povedal dnes novinárom jeden z organizátorov protestov Peter Pčolinský. Na balkón sa však zo skupinky napokon dostali len dvaja organizátori protestov - Peter Pčolinský a Lucia Gallová. Po tom, čo Gallová začala vykrikovať na poslancov, ju z balkóna vyviedol SBS-kár. „Páni poslanci, toto nemyslíte vážne, túto frašku. Nikto nepustí ľudí. Dole je dvojitý železný plot a ľudia sem nemôžu prejsť. Uvedomujete si to? Toto je sloboda?“ Tí sa však nenechali rušiť a pokračovali v rokovaní.
 

Protestujúci zápasili s policajtmi, zvalili zátarasy

Ešte na poludnie sa protestujúci pokúsili prejsť k budove parlamentu voľným priestorom medzi zábranami. Niekoľkým sa to podarilo, na čo polícia priechod zatvorila. Protestujúci chceli kovovú zábranu odhodiť a zápasili o ňu s policajtmi, jednotlivci sa snažili aj o jej preskočenie. Následne boli privolaní z neďaleko odstaveného autobusu ťažkoodenci, ktorí vytvorili špalier pred schodmi do parlamentu.

Nespokojnosť protestujúcich na vlastnej koži otestoval aj poslanec Smeru Branislav Ondruš. Tomu demonštranti pred parlamentom rozbili darček pre stranícku kolegyňu Vieru Tomanovú. Ako povedal Ondruš, darčekom bol košík so sviečkami, ktoré vyrobili nezamestnané Rómky z komunitného centra v Žarnovici. „Išiel som do parlamentu. Tam sa do mňa pustili. Začali mi nadávať. Začali vykrikovať, že úplatky,“ priblížil poslanec. Následne sa k protestujúcim otočil a povedal: „Vy ste fakt debili. Toto nie sú žiadne úplatky. Povedal som im čo to je. Dvaja do mňa sácali. Keď som sa otočil, že idem ďalej, nejaký človek sa zahnal a vyrazil mi to z rúk. Ďalší do toho kopol." Podľa Ondruša k nim priskočili policajti a pýtali sa ho, či mu spôsobili škodu. Ukázal im rozbitý darček. Poslanec nevie, čo policajti následne s protestujúcimi urobili.

Policajti zasahujú proti demonštrantom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)
Policajti zasahujú proti demonštrantom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)


Plán mítingu predpokladá, že by demonštranti pred sídlom zákonodarcov mali zotrvať až do 17:00. Organizátori si na dnes naplánovali aj presun protestov pred petržalské sídlo finančnej skupiny Penta. „Je to zvolávané cez sociálnu sieť. My zvolávame ľudí pred NR SR. Kam sa ľudia rozpŕchnu, neviem, ale predpokladám, že tým smerom,“ povedal Pčolinský. Hovorca Penty Martin Danko informoval, že nerobili žiadne špeciálne bezpečnostné opatrenia. Správca areálu však dlhodobo komunikuje o bezpečnostných opatreniach s políciou.

Protest pred parlamentom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu