Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Organizátori protestov proti Gorile: Nezastupujeme Slovákov, ale seba!

Miroslav Hrivík a Lucia Gallová
Miroslav Hrivík a Lucia Gallová (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA – Požiadavky, ktoré organizátori protestov Gorila predkladajú premiérke, prezidentovi či predsedovi parlamentu, vyslovujú organizátori len vo svojom vlastnom mene a necítia sa byť hovorcami všetkých Slovákov.

"Ja nemám mandát od nikoho, ja zastupujem samu seba," odpovedala dnes jedna z organizátoriek Lucia Gallová na otázku, v čom mene formulujú svoje požiadavky. Všetky výzvy, ktoré dávajú ústavným činiteľom, sú podľa jej slov vypracované právnikmi. "Je to podložené právnikmi, nie je to niečo naše vlastné," dodala.

Vystupovanie usporiadateľov protestných akcií dnes kritizoval analytik Ján Baránek, podľa ktorého na poslednom proteste Gorila sa zúčastnilo asi toľko ľudí ako na víkendovom pochode za práva psov a je teda otázne, či sú požiadavky organizátorov protestov legitímne. "Za koho vlastne títo ľudia hovoria? Tých demonštrantov veľmi ubudlo, neviem, od čoho je odvodená legitimita," povedal Baránek.

Baránek si tiež nie je istý tým, či niekto vôbec bude požiadavky protestujúcich riešiť. "Keď ľudia demonštrujú, tam neexistuje hranica, kedy by sa už mal politik tým zaoberať a kedy nie," hovorí analytik. "Nechcem to dehonestovať, ale na pochode za práva psov sa zúčastnilo približne toľko ľudí ako na poslednom proteste Gorila, takže tá legitimita je veľmi, veľmi malá a myslím si, že sa len málokto bude tým zaoberať," dodal s tým, že keby bolo v uliciach 50-tisíc ľudí, určite by situáciu riešil aspoň prezident. "Ale pokiaľ je to na úrovni demonštrácií za práva psov, tak je to veľmi slabý základ na to, aby niekto s nimi išiel rokovať," uzavrel.

Organizátori protestov žiadajú predsedu parlamentu, aby okamžite zvolal mimoriadne zasadnutie Národnej rady s jediným programom - zrušenie predčasných volieb. Od prezidenta chcú, aby zvolal zástupcov politických strán a občianskych zástupcov protestov Gorila na rokovanie, ktorého výsledkom bude zostavenie úradníckej vlády. K požiadavkám patrí aj výzva adresovaná Ústavnému súdu SR, ktorý by mal podľa demonštrantov okamžite konať a vydať stanovisko k celému procesu, ktorý viedol k vyhláseniu predčasných parlamentných volieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu