Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Žitňanská: Na ÚS pôjde ďalšia sťažnosť pre nevymenovanie GP

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR dostane ďalšiu sťažnosť, v ktorej bude napadnuté doterajšie nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. V diskusnej relácii STV O 5 minút 12 to potvrdila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

"Pán doktor Procházka pripravuje podanie na ústavný súd, ktorý môže tento spor medzi národnou radou a pánom prezidentom vyriešiť," povedala Žitňanská. Národná rada zvolila za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, no prezident Ivan Gašparovič ho ani po ôsmich mesiacoch od zvolenia do funkcie nevymenoval. Napriek tomu, že voľba generálneho prokurátora podľa Žitňanskej nebola "hviezdnou chvíľou" súčasnej vládnej koalície, tvrdí, že Čentéš bol zvolený legitímne podľa platného právneho predpisu. Fakt, že prezident ho doteraz nevymenoval, podľa nej vyhovuje Smeru-SD. "Je tu záujem strany Smer a vidím, že tento záujem nachádza svoju odozvu v rozhodovaní pána prezidenta," povedala Žitňanská.

Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič sa ministerky spravodlivosti preto pýtal, akú kompetenciu má Smer vymenovať alebo nevymenovať generálneho prokurátora. Žitňanská má podľa neho "ťažké srdce" na prezidenta, pretože nepodpísal zákony o zmenách v justícii, ktoré presadila.

Nevymenovanie za generálneho prokurátora a z toho plynúce porušenie práv na ÚS SR už namietal aj samotný Čentéš. Ústavnú sťažnosť podal začiatkom novembra 2011, dodnes o nej nebolo rozhodnuté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu