Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podľa Kaníka má Smer v pláne obmedziť alebo zrušiť druhý pilier

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak sa strana Smer-SD dostane po marcových voľbách do vlády, výrazne zníži alebo zastaví vyplácanie príspevkov na osobné účty občanov v druhom dôchodkovom pilieri. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), podľa ktorého k tomu dôjde aj napriek tomu, že predstavitelia Smeru-SD to explicitne nepovedali.

Dôvodom má byť nevyhnutné získanie prostriedkov na znižovanie deficitu verejných financií, ktorému bude v nasledujúcich rokoch čeliť nová slovenská vláda. Opatrenia ako milionárska daň, ktorú strana Smer pripravuje, prinesie podľa Kaníka len 100 až 150 miliónov eur. "Je však potrebné získať 1 miliardu eur, aby sa dosiahol deficit pod 3 %", upozornil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kaník.

Ako dodal, je naivné a nereálne očakávať od strany Smer-SD, že jej predstavitelia budú šetriť, znižovať výdavky verejného sektora a pokračovať v reformách. Pre stranu Roberta Fica bude preto podľa Kaníka najjednoduchšie obmedziť alebo zrušiť druhý pilier. "Zrušenie druhého piliera znamená pre vládu, ktorá to urobí, zisk 900 miliónov eur ročne. To je 1,2 % HDP," povedal Kaník.

Z hľadiska dosahu na príjmy občanov je to podľa poslanca to isté, akoby došlo ku zvýšeniu rovnej dane z 19 na 28 %. Dôjde totiž ku veľmi radikálnemu zníženiu budúcich dôchodkov. "Pretože Sociálna poisťovňa v žiadnom prípade nebude mať dnes ani v budúcnosti silu, aby zabezpečila financovanie takých dôchodkov, aké by boli, keby nedošlo k žiadnemu podobnému zásahu do druhého piliera," vyhlásil Kaník.

Do dnešného dňa je v rámci druhého piliera na účtoch ľudí viac než 5 miliárd eur. Podľa Kaníka sú tieto peniaze určené na zabezpečenie pokojnej a bezproblémovej staroby. "SDKÚ-DS tak, ako je tvorkyňou tohto systému, tak garantuje, že urobí všetko preto, aby ochránila tieto úspory," uzavrel Kaník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu