Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O parlament sa podľa poslancov oplatí bojovať, Slota trpel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Väčšina oslovených poslancov Národnej rady SR je presvedčená, že o parlament sa oplatí bojovať. Uviedli to v ankete po skončení posledného rokovacieho dňa ostatnej schôdze pred parlamentnými voľbami.

"Tí občania, ktorí majú záujem meniť pravidlá v našom štáte, pre nich je to, samozrejme, miesto, o ktoré sa oplatí bojovať. Mám v pláne sa vrátiť," uviedol líder SaS a bývalý predseda parlamentu Richard Sulík.

Podobný názor zdieľa aj podpredseda NR SR Milan Hort (SDKÚ-DS). "Verejná služba je niečo, čo sa nedá nazvať zamestnanie, malo by to byť povolanie. Verejná služba je permanentnou výzvou, ja som sa pre ňu rozhodol pred 20 rokmi a neľutujem to dodnes," uistil. Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák sa zase domnieva, že "poslancovanie" je zamestnanie ako každé iné, len je trochu viac na očiach.

"Ak to človek berie vážne, tak vie ovplyvniť zaujímavé veci," tvrdí predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos. Ako doma sa už v parlamente cíti aj Martin Poliačik (SaS). "Ja som sa tu už zabýval a minimálne na tie štyri roky by som ešte prišiel," podotkol.

Rozdielny pohľad však majú politici na fungovanie zákonodarného zboru za posledný rok a pol. "Bolo to zaujímavé a živé. Bohužiaľ, podaktorí museli intrigovať, nevedeli si dať pokoj a museli povaliť funkčnú vládu," tvrdí Sulík. Podľa Horta by zase bolo dobré, keby sa do budúcnosti do vedenia NR SR dostávali ľudia, "ktorí už majú akú-takú skúsenosť".

Kaliňák je presvedčený, že parlament pod vedením Sulíka klesol na dno absolútneho suterénu. "Národná rada bola neustále škandalizovaná vulgarizmom a hrubými porušovaniami rokovacieho poriadku. Našťastie sa to trošku stabilizovalo po nástupe pána Hrušovského. Bola to ale najhoršia úroveň, odkedy tu pôsobím. Opozícia bola neustále potláčaná, vypínaná a vyhadzovaná zo sály. To boli smiešne veci, ktoré do moderného parlamentu nepatria," upozornil.

Dobrý dojem si neodnáša ani Andrej Ďurkovský (nezaradený), ktorý už vo voľbách kandidovať nebude. "Som dosť sklamaný z tohto volebného obdobia, lebo som si prácu v NR SR predstavoval úplne iným spôsobom," priznal.

Líder SNS Ján Slota síce v marci kandiduje, avšak už teraz avizuje odchod z politiky. "Koncom roka opustím poslanecké rady. Ja už nemám nervy pôsobiť v takomto zákonodarnom zbore, lebo tí poslanci sa asi tak rýchlo nezmenia. Bolo to 18 mesiacov utrpenia. Tu nešlo o to, aby sme ťahali za jeden povraz ako Slováci. Keby to bolo zo zákona možné, vyvraždili by sme sa v priebehu piatich minút," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu