Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za toto berú plat: Poslanci neprišli do práce!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci v úvode 7. rokovacieho dňa 28. schôdze takmer nemali o čom rokovať. V pléne totiž nie je skoro žiadny poslanec, návrhy, ktoré sú naplánované tak nemá kto predložiť. Rokovanie zachránil nezaradený poslanec Andrej Ďurkovský, ktorý chce novelou ústavy dať možnosť poslancom vzdať sa svojej imunity dobrovoľne.

Poslanci by podľa Ďurkovského dobrovoľným vzdaním sa imunity prijali plnú zodpovednosť za svoje konanie, pričom má ísť najmä o konanie, ktoré sa netýka výkonu verejnej funkcie. Na zmenu nadväzuje aj novela Trestného poriadku. Koalícia nemá na zmenu ústavy dosť hlasov, pomôcť by jej muselo aspoň 11 opozičných poslancov.
      
Ďurkovský vo svojom úvodnom slove zároveň kritizoval zákonodarcov, ktorí neprišli dnes do práce. Tvrdí, že je to výsmech poslancov, ktorí si dali námahu prísť a predložili svoje návrhy. Poslanec očakáva, že jeho návrhy dopadnú podobne ako iné poslanecké návrhy a to tak, že nebudú prijaté.
      
V pléne chýba aj nezaradený poslanec Igor Matovič, ktorý patrí k najväčším kritikom poslancov nechodiacim do práce. Pre svoju neúčasť nemohol predložiť svoj návrh, ktorým chcel zmraziť platy poslancom, členom vlády a ministrom dovtedy, kým by Slovensko nemalo vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet. Čo bude s návrhom, by malo rozhodnúť poslanecké grémium. Naznačil to podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS), ktorý vedie schôdzu.

Igor Matovič uviedol, že v pléne chýba pre chorobu, a teda nie je flákač. Za svoju neúčasť sa podľa vlastných slov ospravedlnil osobne predsedovi parlamentu Pavlovi Hrušovskému (KDH) ešte pred začiatkom dnešného rokovacieho dňa. Zo zdravotných dôvodov dnes do parlamentu nepríde vôbec.
     
 Zákonodarcov dnes čaká ďalšia séria poslaneckých návrhov v prvom čítaní. V stredu popoludní ich prerokovali 21. Diskutujú o nich napriek tomu, že do volieb ich už definitívne schváliť nestihnú. Niektorí poslanci sa pokúšali tieto body zo schôdze vyradiť, no nepodarilo sa im to. Dnes poslancov okrem rokovania o návrhoch čaká aj Hodina otázok. Jej hlavným aktérom má byť minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorého mieni vyspovedať nezávislý poslanec Jozef Viskupič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu