Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci dnes rokovali v turborežime, prerokovali 21 zákonov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národná rada Slovenskej republiky počas dnešného šiesteho rokovacieho dňa v rýchlom slede prerokovala 21 zákonov.

O všetkých diskutovali v prvom čítaní, nádej na ich definitívne prijatie je však pre krátkosť času do volieb minimálna. Aj keby niektorý z nich parlament vo štvrtok schválil, medzi prvým a druhým čítaním nesmie uplynúť menej ako 30 dní, druhé čítanie by sa teda nemohlo konať skôr ako v deň volieb. Teoreticky by mohli byť prijaté, ak by k nim vláda schválila skrátené legislatívne konanie.

Už dopoludnia parlament odmietol zaviesť tresty pre ľudí, ktorí si v núdzovom režime neplnia zákonné povinnosti, rovnako tak do zoznamu štátnych sviatkov nepribudne 28. október ako deň vzniku Československa. S ďalšími zákonmi sa plénum poráta vo štvrtok. Hlasovať sa bude o návrhu KDH, aby sa doma mohli vzdelávať aj deti na druhom stupni základných škôl a aby boli na alkoholických nápojoch piktogramy upozorňujúce na nebezpečenstvá vyplývajúce z konzumácie alkoholu tehotnými ženami.

Poslanci rozhodnú aj o tom, či Slovensko bude poznať inštitút predmanželských zmlúv ako to žiadajú poslanci za SaS, o zmäkčení zákona o štátnom občianstve, o tom, či budú mať do lesa opäť voľný vstup cyklisti a jazdci na koňoch aj o návrhu Obyčajných ľudí, aby sa okresali príspevky, ktoré štát poskytuje politickým stranám.

Poslanci deň ukončili rozpravou k novele zákona o dani z príjmov z dielne poslancov za Smer-SD. Fyzickým osobám s ročným príjmom nad 33-tisíc eur ňou chcú zdvihnúť daň z príjmu na 25 percent. Sociálni demokrati chcú na peniaze siahnuť aj firmám so základom dane nad 30 miliónov eur, tie by mali platiť daň vo výške 22 percent. Dividendy vyplatené fyzickým osobám by podľa Smeru-SD mali byť zdaňované 5-percentnou sadzbou. Po stručnom prerokovaní predseda parlamentu Pavol Hrušovský schôdzu prerušil. Poslanci sa stretnú vo štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu