Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Radičová sa stretla s organizátormi protestu aj s Nicholsonom

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa vo štvrtok (9.2.) večer stretla s niekoľkými organizátormi protestov Gorila, ako aj s investigatívnym novinárom Tomom Nicholsonom, ktorý je pravidelným rečníkom na demonštráciách. Pre TASR to dnes potvrdila riaditeľka tlačového odboru Úradu vlády SR Ľubica Pilzová s tým, že stretnutie iniciovala šéfka exekutívy.

Hovorkyňa protestného hnutia Alena Krempaská o stretnutí nevedela a médiá dnes informovala, že by sa rokovania s Radičovou mali uskutočniť na budúci týždeň. "Pre nejaký šum sa to ku mne nedostalo, každopádne oficiálne sme mali stretnutie dohodnuté na budúci týždeň," vysvetlila nedorozumenie Krempaská.

"Premiérka s nimi chcela hovoriť ešte pred dnešným protestom, a preto aj prispôsobila svoj pracovný program ich časovým možnostiam. Organizátori informovali premiérku o svojich požiadavkách. Premiérka sa zaujímala o to, akú majú víziu a aké ďalšie kroky plánujú. Zároveň upozornila, že ich protesty zneužívajú rôzne násilné skupiny, a preto organizátorov požiadala o plnú súčinnosť s bezpečnostnými zložkami," uviedla Pilzová, podľa ktorej medzi účastníkmi bola napríklad Lucia Gallová a Ľubica Lehotská.

Premiérka organizátorov protestov oboznámila s antikorupčnými opatreniami, ktoré prijala táto vláda. Zároveň im prezentovala ďalšie opatrenia, ktoré sa však kvôli skrátenému volebnému obdobiu nepodarilo presadiť.

Chybné sú však zrejme aj informácie o tom, že sa organizátori stretnú na budúci týždeň s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Ten im ponúkol termín vo štvrtok, ktorý však neskôr odmietli. "V budúcotýždňovom programe na takéto prijatie u prezidenta priestor nemáme. Prezident takéto stretnutie inicioval na základe výzvy samotných organizátorov protestných pochodov, aby si mohol osobne vypočuť ich názory a požiadavky. Pripadá nám preto nepochopiteľné, že ak si hlava štátu našla vo svojom náročnom pracovnom programe na takéto stretnutie čas, samotní vyzývatelia tohto stretnutia ho pre zaneprázdnenosť odmietli. Ešte viac zvláštne je potom ich vyhlásenie, že o stretnutie s prezidentom majú záujem," povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Gašparovič pritom dlhodobo prezentuje podporu vyšetreniu korupčných podozrení, ktoré vyvolali protesty.

Organizátori by sa chceli v priebehu budúceho týždňa stretnúť aj s druhým najvyšším ústavným činiteľom Pavlom Hrušovským (KDH). Predseda parlamentu podľa hovorcu KDH Mateja Kováča ponúkol organizátorom termín v priebehu dnešného dňa, ktorý odmietli. Napriek tomu je pripravený si vypočuť ich postoje. "Chceme mu predniesť požiadavky a sme zvedaví na jeho názor," vysvetlila Krempaská záujem stretnúť sa s predsedom parlamentu, ktorý vo štvrtok absolvoval poslednú riadnu schôdzu pred voľbami.

Organizátori dnes prezentovali nové, konkrétnejšie požiadavky protestujúcich. Vyzvali pritom všetky politické strany kandidujúce v marcových parlamentných voľbách, aby k nim zaujali stanovisko a predstavili svoje riešenia najneskôr do 17. februára. "Môžeme sa rozprávať aj o rokovaniach so stranami," doplnila Krempaská.

Hovorkyňa protestu dnes tiež avizovala záujem poskytnúť verejnosti priestor na stretnutia a diskusiu. Cieľom je, aby požiadavky vyústili do konkrétnych legislatívnych riešení. "V spolupráci s Inštitútom ľudských práv (IĽP) na budúci týždeň pripravujeme prvý zo série okrúhlych stolov pre odborníkov," informovala dnes Krempaská, ktorá je aj programovou riaditeľkou IĽP. Členmi organizácie, ktorá začala fungovať v januári 2012, sú aj rečníci protestov Peter Weisenbacher a Róbert Mihály. "Vzniklo to na základe požiadavky mnohých ľudí, každý deň máme niekoľko stoviek podnetov, preto vlastne by to malo fungovať na regionálnej úrovni. To znamená, že vznikne niekoľko regionálnych výborov, kde sa bude viesť odborná diskusia ohľadom požiadaviek," priblížil Mihály.

Organizátori sa už obrátili so žiadosťou o poskytnutie priestoru vo verejnoprávnej televízii na šéfku RTVS Miloslavu Zemkovú. Televízia sa v posledných dňoch venovala téme protestov vo svojom spravodajstve i diskusných reláciách Večer pod lampou a Zoči-voči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu