Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci napadnú zákon o poľovníctve na Ústavnom súde

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslanci sa pre znenie poľovníckeho zákona obrátia na Ústavný súd SR, povedala dnes na tlačovej besede Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Teší ju síce, že dnes sa podarilo sprísniť podmienky na strieľanie psov a mačiek v poľovných revíroch, ale zákon o poľovníctve je podľa nej v rozpore s Ústavou SR.

Rosová dúfa, že aj v nasledujúcom volebnom období sa na zvieratá nezabudne a že sa nájde dostatok poslancov, ktorým táto téma bude ležať na srdci, a že sa prijme aj zákon o ochrane zvierat.

Plénum dnes prijalo novelu zákona o poľovníctve. Kamil Krnáč (SaS) na brífingu upozornil, že riešením na zníženie počtu mačiek v poľovných revíroch je plošný kastračný program a nie ich strieľanie. „Každým rokom bolo odstránených 9 000 mačiek v poľovných revíroch, výsledok je ale ten, že mačiek neubúda,“ vysvetlil. Kastračný program je v súlade so zdravým ľudským prístupom, ako by sme sa mali správať ku zvieratám, skonštatoval.

Vďaka novele zákona už nebude možné beztrestne zastreliť psa, obzvlášť, ak je majiteľ v dohľadnej blízkosti, alebo ak je pes viditeľne odlíšený farebne, či už obojkom, alebo prsným postrojom. Doteraz ak poľovník alebo člen poľovnej stráže zastrelil na území poľovného revíru psa, neexistoval žiaden zákonný predpis, ktorý by to nielen zakázal, ale ktorý by umožnil majiteľovi psa vymáhať odškodné.

„Toto bolo odstránené, ale súčasne bola zavedená aj sankcia pre majiteľa psa, aby v prípade, ak pes pácha škody v poľovnom revíri, bol aj za to finančne zodpovedný,“ dodal Krnáč. Rosová pripomenula, že tento zákon „pomôže zabrániť masovému hobby - vraždeniu mačiek a psov, ktorému sme boli doteraz svedkovia. Je to veľký posun, aj keď má isté nedostatky,“ zhodnotila.

Novela podľa Krnáča vyvažuje vzťah medzi poľovníkmi a majiteľmi zvierat. Ako uviedol, doterajší zákon zaviedol príliš benevolentné pravidlá, a preto bol čas na zmenu. Na záver dodal, že vyše 90 percent územia Slovenska sú poľovné revíry, a preto akékoľvek venčenie psa mimo obce znamená, že ste na poľovnom území. Extrém doteraz podľa neho bol, že bolo možné usmrtiť psa na vlastnom pozemku ak bol ten v poľovnom revíri, a to bez náhrady škody.

Za novelu zákona o poľovníctve hlasovalo dnes 82 poslancov zo SaS, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a Smeru-SD. Za zákon hlasovali aj traja poslanci z KDH. Proti bol celý klub SNS aj štyria poslanci za Obyčajných ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu