Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skúšky na poľovníka trvajú na Slovensku 15 mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Keď sa chce niekto na Slovensku stať poľovníkom, musí urobiť skúšky z poľovníctva, ktoré trvajú rok aj tri mesiace.

Dnes to povedal výkonný riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) Imrich Šuba. Vzdelávanie a skúšanie záujemcov má na starosti Slovenská poľovnícka komora, ktorá je od roku 2009 jednotnou samosprávou so zverenými kompetenciami a štát má nad ňou len kontrolnú funkciu.

Po trojmesačnej teoretickej príprave nasleduje praktická príprava, počas ktorej si záujemca podľa Šubu musí všetko precvičiť v poľovných revíroch. „Nasleduje strelecká a zdravotnícka príprava a potom overovacia časť, ktorú má Slovenský poľovnícky zväz elektronicky spracovanú,“ dodal. Keď uchádzač prejde všetkými skúškami, stane sa poľovníkom a členom nejakej poľovníckej organizácie. „Pokiaľ svojou prácou prispeje k chodu poľovného revíru, na základe výsledkov práce dostane možnosť lovu,“ vysvetlil Šuba.

Ak má však problém stať sa členom nejakej organizácie, môže si lov zaplatiť a jeho investované peniaze, ktoré dostane užívateľ poľovného revíru, musí opäť investovať späť poľovného revíru. Toto sú podľa Šubu dva spôsoby, akými sa záujemcovia môžu na Slovensku stať poľovníkmi.

„Nie je to ale vôbec jednoduché, pretože u nás máme 1 700 poľovných revírov, 55-tisíc poľovníkov, z ktorých je len 33-tisíc umiestnených v poľovných revíroch,“ dodal výkonný riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu. Ostatní sú poľovníci na pozvanie alebo za poplatok, za ktorý kompenzujú ich absenciu pri ochrane zveri a tieto prostriedky užívateľ poľovného revíru vracia do prírody. „Takými sú napríklad zaneprázdnení podnikatelia, lekári a podobne, ktorí nemajú toľko času chodiť do prírody pravidelne,“ uzavrel Imrich Šuba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu