Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci už odišli dovolenkovať: Tento rok rokovali úbohých 63 dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu v roku 2011 strávili v parlamente počas 15 schôdzí 63 rokovacích dní a hlasovacie zariadenie použili 1 456-krát. Najdlhšia bola schôdza v máji, mala 11 rokovacích dní, naopak len niekoľko minút trvali mimoriadne schôdze iniciované opozičným Smerom-SD, koalícia ich zablokovala tým, že neschválila program.

Vo februári si tak Smer-SD nevynútil ďalšiu tajnú voľbu generálneho prokurátora, v marci sa nerokovalo o návrhu Smeru-SD na zavedenie bankovej dane a znížení DPH, v apríli sa nerokovalo o slovensko-maďarských vzťahoch, v júli o zdražovaní.

Počet rokovacích dní koaliční poslanci štyrikrát znížili odsunutím poslaneckých návrhov na nasledujúcu schôdzu, niektoré návrhy zákonov preto stále čakajú na druhé čítanie, hoci schválené v prvom čítaní boli už v máji. Keďže parlament čaká do konca volebného obdobia už len jedna riadna schôdza, návrhy v prvom čítaní sa už schváliť nepodarí. Poslaneckých zákonov v prvom čítaní sú pritom takmer štyri desiatky.

Zákonodarcovia si v roku 2011 vyskúšali aj nočné rokovanie, v noci z 13. na 14. septembra sa plénum zaoberalo návrhom na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej. Vtedy si stoličku ešte udržala, jej pád prišiel o necelý mesiac, keď 11. októbra parlament neschválil navýšenie eurovalu a zároveň tým vláde vyjadril nedôveru.

Začiatok poslednej riadnej schôdze v aktuálnom volebnom období je naplánovaný na 31. januára 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu