Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Galko odmieta diskutovať s Kaliňákom: Mal by sa zbaliť a odísť!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exministri obrany a vnútra Ľubomír Galko (SaS) a Róbert Kaliňák (Smer-SD) si nevedia sadnúť za jeden stôl a diskutovať o údajnom odpočúvaní novinárov Vojenským obranným spravodajstvom (VOS).

Kaliňák by vraj chcel, lebo sa nebojí, problém je však podľa neho v Galkovi. Ten to odmieta. Za spoločný stôl s Kaliňákom si nesadne preto, že nemieni "legitimizovať človeka, ktorý robil to, čo robil, a mal by sa zbaliť a už nikdy sa nevrátiť do politiky". Obaja to povedali v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12, kde každý s moderátorkou diskutoval sám.

Exministri si názory na údajné odpočúvanie vymieňali v posledných dňoch pomerne ostro tak cez médiá, ako aj priamo v parlamente. Kaliňák tvrdí, že Galko sa uchýlil k odpočúvaniam preto, aby "špicľoval" novinárov, politikov, svojich kolegov aj ochrankárov. "Toto sa robilo za totality," vyhlásil. Podľa Kaliňáka Galko zneužil svoje právomoci spolu s VOS. "Nezákonne zapnuté odposluchy, VOS nemá čo takto riešiť svoje problémy, nezákonné zverejnenie odposluchov," vymenoval niektoré porušenia Kaliňák. Nezákonné bolo podľa neho aj vyšetrovanie za pomoci detektora lži, ktoré podľa Galka odhalilo vynášača informácií z VOS.

Galko prekročenie právomocí a porušenia zákonov odmieta. "To, či nejaká kompetencia bola prekročená, môžeme povedať až po vyšetrení. To neprebehlo," zdôraznil. Zároveň odmietol tvrdenie, že odpočúvania využil na politický boj. "Rozviazal som VOS-ke ruky s jedinou podmienkou, aby všetko bolo legálne. Išli sme bojovať s korupciou a za nás hovoria výsledky. Podali sme 14 trestných oznámení. Koľko ich podal môj predchodca, za ktorého sa tiež odpočúvalo?" reagoval Galko. Exminister obrany zároveň odmietol tvrdenie, že zverejnil prepisy odpočúvaní a skritizoval Kaliňáka za to, že riadil denník Pravda. To podľa neho dokazuje prepis, ktorý sa dostal na verejnosť. Kaliňák odmieta, že by denník riadil.

Kaliňák tiež kritizoval Galka za to, že sa pohyboval na ministerstve obrany celé dva dni po tom, ako mu bolo zrušené poverenie viesť rezort. Exminister vnútra sa obáva negatívnej reakcie Bruselu. "Dva dni sa motal civil po ministerstve obrany. Nechcem zažiť tú hanbu, čo na to povie Brusel," vyhlásil. Galko sa bránil tým, že na ministerstve bol len preto, aby si zbalil veci. "Po tom, ako som prebral dekrét o zrušení poverenia, dohodli sme sa s pani premiérkou, že budem k dispozícii na ministerstve dovtedy, kým tam nepríde nový minister. Nie je to o tom, že by som ministerstvo riadil, ale o tom, že som tam mal veľa práce so svojím odchodom. Zbaliť si veci, vyčistiť počítače, protikorupčnú linku, odovzdať veci. Počas tých dvoch dní som nepodpísal ani jeden dokument," vysvetlil Galko.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu