Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čarnogurský: Slovensko potrebuje veľkú koalíciu

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský

BRATISLAVA - Viaceré hlasy žiadajú, aby sa pravicové politické strany vopred vyjadrili, že po voľbách nepôjdu do koalície s opozičným Smerom-SD. Je to však falošné heslo, ktorému by mali odolať. Na svojej personálnej stránke na Facebooku to na margo predčasných parlamentných volieb konštatoval zakladateľ a bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský.

"Slovensko potrebuje po voľbách veľkú koalíciu, čiže koalíciu pravdepodobne víťazného Smeru-SD a jednej, dvoch alebo troch pravicových strán," uviedol. Motivovať ich k tomu podľa neho má súčasná situácia hroziacej hospodárskej krízy a "otrasov až rúcania doterajšieho medzinárodného usporiadania". Poukázal na to, že politické skúsenosti posledných 20 rokov preukázali, že pevnú vládu dokáže vytvoriť iba veľká koalícia. Zostavená väčšina bez ľavice alebo pravice podľa neho vždy vytvárala iba "labilné vlády".

"Pravica musela brať do koalície aj novovytvorené strany bez politických skúseností skôr s podnikateľskými úmyslami, ako bola strana SOP, ANO alebo SaS. V koalícii bola vždy aj maďarská strana, ktorej požiadavky boli často na hraniciach akceptovateľnosti. Ľavicové koalície počnúc Mečiarovými (ĽS-HZDS) až po Ficovu (Smer-SD) museli zase zobrať k sebe SNS so všetkou deštruktívnosťou jej vnútornej politiky a neakceptovateľnosťou v zahraničí," poznamenal Čarnogurský.

Bývalý predseda KDH preto apeloval s výzvou nepodliehať tlakom na odmietnutie Smeru-SD aj priamo na svoju bývalú stranu. Alternatívou je podľa neho spolupráca s SaS, ktorá presadzuje zmeny v rozpore s politickou ideológiou kresťanských demokratov. "V médiách sa objavujú aj úvahy, že by (SaS, pozn. TASR) mohla byť dokonca lídrom pravice a priama protikladnosť jej programu s programami, najmä KDH, nikomu neprekáža. Automaticky sa počíta, že KDH sa podriadi," konštatoval Čarnogurský.

Najpraktickejší prístup pri vyjadreniach o koalícii so sociálnymi demokratmi podľa neho zvolil Most-Híd. Svoj odpor pre koalíciu podľa neho strana vysvetľuje kauzami bývalej vlády Roberta Fica, "ktoré by sa v praxi vždy dali nejako poriešiť". KDH sa pritom odmietaním dvojkoalície KDH a Smer-SD podľa Čarnogurského zbavuje samostatného rozhodovania o povolebnom kurze a rozhodovanie o sebe vkladá do rúk iných. "KDH v koalíciách s SDKÚ-DS stráca svoju identitu a najskôr ju získa práve bez koalície s SDKÚ-DS," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu