Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci nechcú, aby mali občania väčšie rozhodovacie právomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Občiansky snem, ktorý sa má podieľať na tvorbe občianskej ústavy SR, bude mať niekoľko stoviek ľudí. Medzi nimi sú občianski aktivisti, väčšinou sa však prihlásili radoví občania, ktorí sa do spoločenského diania na Slovensku zapájajú v menšej miere. "Úplne spontánne sa tam hlásili ľudia, ktorí proste chcú k tej veci niečo povedať," uviedol jeden z iniciátorov vytvorenia občianskej ústavy Eduard Chmelár pri príležitosti uzávierky prihlášok do občianskeho snemu.

Občiansky snem je zvolaný symbolicky na 17. novembra, kedy by mali padnúť prvé návrhy ohľadom obsahu novej ústavy. Zároveň chcú tak organizátori vyslať signál predstaviteľom politickej scény o tom, že verejnosť má záujem aktívnejšie sa podieľať na riadení krajiny.

"V najbližších dňoch zverejníme prieskum, ktorý sme robili medzi poslancami, keď sme sa ich pýtali, do akej miery sú ochotní zvýšiť mieru rozhodovacej právomoci občana. Treba povedať, že bolo to úplne minimum poslancov a tie odpovede boli šokujúce. Ak si poslanci myslia, že sú to otázky, do ktorých sa ľudia nemajú čo starať, no tak im chceme vyslať signál, že ľudia majú záujem postaviť sa k nim čelom a riešiť ich," vysvetlil Chmelár.

Zároveň pripustil, že aktuálny vývoj na slovenskej politickej scéne sa čiastočne dotkol aj zámerov iniciatívy. Aktivisti pôvodne plánovali počas výročia Nežnej revolúcie iniciovanie referenda za rozpustenie parlamentu, v prípade, ak by sa odmietol zaoberať ich návrhmi. "Nemá zmysel v tejto situácii za predpokladu, že parlament sa k tomu stavia negatívne, sa vyhrážať jeho rozpustením," konštatoval Chmelár.

Pád vlády a následná novela Ústavy SR podľa neho len dokazujú správnosť zámeru občianskej ústavy. "V mnohých krajinách EÚ je nemysliteľné, aby akékoľvek ústavné zmeny boli robené bez súhlasu občanov. Keby toto platilo na Slovensku, nemohli by sa stať také svinstvá, akých sme boli svedkami v uplynulých dňoch, keď sa úplne účelovo zmenila ústava," poukázal Chmelár, podľa ktorého si poslanci spravili z ústavy "trhací kalendár".

Aktivisti od 18. septembra zbierajú podpisy pod petíciu, v ktorej požadujú, aby parlament vypísal voľby do ústavodarného zhromaždenia. Zámerom je vytvoriť volený orgán odborníkov, ktorý by aj na podnet občianskeho snemu zostavil občiansku ústavu SR. Chmelár nechcel prezradiť, koľko podpisov sa už pod petíciou vyzbieralo, cieľom iniciatívy je však dosiahnuť podporu 100.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu