Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Balázs: Hovorca KDH by sa mal Radičovej ospravedlniť

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Hovorca KDH Matej Kováč by sa mal ospravedlniť premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS), myslí si šéf poradcov predsedníčky vlády Marián Balázs.

Balázsovi prekážajú hovorcove slová, ktorými premiérku obvinil z osočovania a zavádzania, keď kritizovala šéfa KDH a ministra dopravy Jána Figeľa za spoločné prestrihávanie pásky s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom a bývalým ministrom dopravy za Smer-SD Ľubomírom Vážnym pri otváraní nového úseku cesty R1.

Kováč totiž na obranu Figeľa uviedol, že na ceremóniu Fica pozval ako podpredsedu parlamentu a Vážneho ako člena gesčného výboru Národnej rady SR, pričom pozvaný bol aj šéf výboru Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) aj premiérka Radičová.

"Hovorca kresťanských demokratov hovorí o niečom celkom inom, než čo povedala predsedníčka vlády. Iveta Radičová totiž nevyčítala pozvanie, či nepozvanie toho, či onoho poslanca Národnej rady SR na otvorenie rýchlostnej cesty, ale jasne a jednoznačne sa vyjadrovala o prestrihávaní pásky predstaviteľmi KDH spolu s predstaviteľmi Smeru-SD," uviedol dnes Balázs vo vyhlásení pre médiá.

Kováč svojho šéfa obhajoval aj tvrdením, že KDH naďalej kritizuje predraženie úseku, to však Balázs považuje za irelevantné.

"Predraženie projektu predsedníčka vlády nepripisovala predstaviteľom KDH," poznamenal. Premiérkin výrok, ktorým označila správanie Figeľa za povyšovanie nemorálnych rozhodnutí na morálne, je podľa Balázsa namieste.

"Vláda Roberta Fica pripravila občanov Slovenska o vyše 11 miliónov eur v prípade tzv. nástenkového tendra, o desiatky miliónov eur v prípade predaja emisií, o 25 miliónov eur v prípade sociálnych podnikov, o 13 miliónov eur v prípade propagácie Operačného programu Životné prostredie, o vyše tri milióny eur v prípade bratislavského letiska. Predstavitelia KDH radi hovoria o tom, že nemožno relativizovať morálku, no strihaním pásky s Vážnym a Ficom a mimoriadne ústretovou komunikáciou v ich prítomnosti relativizovali morálku presne tak, ako to poznamenala premiérka," zdôraznil.

Hovorcu KDH Balázs do budúcnosti vyzval, aby lepšie zvážil svoje vyjadrenia. "Bolo by vhodné, keby si hovorca kresťanských demokratov najprv premyslel, na čo vlastne reaguje, a najmä akým spôsobom," odkázal mu.

Kováč tvrdí, že predstavitelia KDH vystupovali na akcii ako minister príslušného rezortu a predseda Národnej rady SR.

"Podľa protokolu nebolo možné vynechať podpredsedu parlamentu Roberta Fica, ktorý bol druhým najvyšším ústavným činiteľom spomedzi zúčastnených hostí. Pán Balázs je už dostatočne dlho poradcom premiérky, aby tieto základné pravidlá protokolu ovládal," zareagoval na Balázsovu výzvu. Ako dodal, kresťanským demokratom je ľúto, že premiérka sa napriek osobnému pozvaniu od ministra Jána Figeľa na akcii nezúčastnila.

"SDKÚ-DS a Most-Híd sú našimi najbližšími partnermi a urobíme všetko pre to, aby sme boli vo voľbách úspešní a porazili Roberta Fica," zakončil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu