Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slota: Mečiar má k otcovi národa veľmi ďaleko

Vladimír Mečiar a Ján Slota
Vladimír Mečiar a Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar má k "otcovi národa" veľmi ďaleko. Nechcel samostatnú Slovenskú republiku ako štátny útvar. Do poslednej chvíle hovoril o voľnom spolužití dvoch republík v štátnom zväzku. Krstným otcom samostatnej SR rozhodne viac než Vladimír Mečiar bol Václav Klaus. Tvrdí to predseda SNS Ján Slota v knihe českých autorov Dušana Spáčila a Kateřiny Čechovej "Jak praskaly švy".

Šéf národniarov v nej zároveň konštatuje, že "okrem SNS, ktorá ako jediná politická strana v Česko-Slovensku mala v programových cieľoch samostatnosť Slovenska, ten druhý, kto aktívne prispel k rozdeleniu Česko-Slovenska, bol Václav Klaus a jeho ODS". Mečiarov prínos k rozdeleniu krajín je podľa Slotu minimálny, hoci šéf ĽS-HZDS tvrdí opak.

Česi boli podľa Slotu jednoznačne rozhodnutí a vytvárali si podmienky na rozdelenie dávno pred rokom 1993. "Určite neboli české politické strany za voľné spolužitie dvoch rovnocenných národov vo fiktívnom štátotvornom zväzku, ako si predstavovali páni Mečiar a Andrejčák, ktorí do poslednej chvíle blúznili o tom, že by sa mal vytvoriť štátny útvar so spoločnou armádou, spoločnou menou i zahraničnou politikou," zdôraznil s tým, že z českej strany boli tieto návrhy jednoznačne odmietané. "Preto nad prínosom Vladimíra Mečiara k rozdeleniu ČSFR je veľa otáznikov. Osobne si myslím, že bol minimálny," doplnil Slota.

Šéf národniarov je rád, že sa Česko-Slovensko rozdelilo. Tvrdí, že spolupráca a vnímanie oboch národov po nej nabralo úplne iné kvalitatívne rozmery. "A to myslím podstatne vyššie kvalitatívne línie. Sú dnes postavené na priateľskej spolupráci a spolunažívaní dvoch suverénnych susediacich národov Európy," zdôvodnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu