Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slota o Radičovej: Naše chudiatko vyrokovalo veľkú nulu

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Výsledok dnešného nočného eurosummitu ani výnimku pre Slovensko pri zvýšení objemu pre Grécko z eurovalu nepovažuje predseda SNS Ján Slota za úspech.

"Vyrokovala (premiérka Iveta Radičová) nulu. Naše chudiatko, vtáčatko usmievavé vymodlilo niečo, čo sa nezakladá na ekonomickej realite," komentoval závery rokovania. Snahu o zastavenie krízy eura zvyšovaním úverovej kapacity označil za smiešnu hru s číslami. "Sú to kecy, je to úsmevné a smiešne," zhodnotil snahu európskych lídrov zastaviť nákazu.

Úsporu 200 miliónov eur, ktorou sa pri pôžičke Grécku Radičová pochválila, považuje Slota v kontexte eurovalových záruk v objeme 7,7 miliardy eur za zanedbateľnú. "Sme žobráci a teraz budeme dvojnásobní žobráci. Hádžeme eurá do čiernej diery," myslí si o osude slovenských záruk. Peniaze, ktoré pribudnú do eurovalu, považuje pritom líder národniarov za virtuálne. "Ľudia žijú z chleba, z ľudskej práce, nie z indexov. Svet si kupuje milión rožkov a nemá ani na ten jeden," ponúkol podobenstvo.

Nočný summit okrem zvýšenia druhého úveru Grécku o 21 miliárd eur tiež Grékom naordinoval postup, ako znížiť dlh o 100 miliárd eur. Pomôže tomu odpísanie 50 percent hodnoty gréckych dlhopisov. Lídri sa okrem toho dohodli aj na zvýšení efektívnej kapacity eurovalu prostredníctvom tzv. pákového efektu na jeden bil. eur zo súčasných 440 mld. eur. Reálne by sa teda objem záruk v systéme nezvýšil, finančnými operáciami by však efektívne využiteľné zdroje eurovalu stúpli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu