Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slota: Podpora rozpočtu, ktorý pridá zdravotníctvu, je menšie zlo

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota súhlasí s názorom poslanca svojej strany Štefana Zelníka, podľa ktorého by národniari mohli v parlamente podporiť budúcoročný štátny rozpočet v prípade, že by obsahoval zvýšenie platieb štátu za svojich poistencov na päť percent priemernej mzdy.

"Je to menšie zlo. V dnešnej situácii, keď je zdravotníctvo v absolútnom chaose a deštrukcii, by od nás bolo nezodpovedné aspoň niečo pre zdravotníctvo nevybojovať," povedal Slota.

Dodal, že štát bude v prvých mesiacoch budúceho roka fungovať buď podľa nového rozpočtu, alebo rozpočtového provizória. "Podľa niečoho štát do predčasných parlamentných volieb ísť musí. V podstate sú to tri mesiace. Po predčasných parlamentných voľbách prvé, o čom sa bude rozprávať, bude úprava rozpočtu," doplnil Slota na margo Zelníkových slov. Ten 3. novembra uviedol, že SNS sa nestotožňuje s návrhom štátneho rozpočtu, v prípade zvýšenia financií určených pre zdravotníctvo by ho však mohla podporiť.

"Výmena 'niečo za niečo' je namieste, pretože chceme niečo vyriešiť. Aby lekári neodišli zo zdravotníctva, aby zdravotníctvo neskolabovalo," zdôraznil Slota. Zároveň dodal, že podľa neho Smer-SD urobil chybu, keď umožnil dovládnutie kabinetu Ivety Radičovej.

Ak by bola podľa neho aktuálne pri moci úradnícka vláda, napríklad tému reštrukturalizácie nemocníc by nemusel riešiť prezident, pretože by bola zastavená automaticky. "A bolo by všetko v poriadku. Ale to by (Smer-SD, pozn.) nemohol mať dva razy do dňa tlačovku," povedal Slota, podľa ktorého Smeru vyhovuje, že môže až do volieb kritizovať vládu symbolizovanú premiérkou Ivetou Radičovou.

"Aj keď SNS nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu, je pripravená ho podporiť. Ale len v tom prípade, ak sa navýši platba štátu za svojich poistencov na hodnotu päť percent priemernej mzdy," povedal 3. novembra poslanec Štefan Zelník. Jeho vyjadrenie na tlačovej konferencii 8. novembra zmiernil podpredseda strany Rafael Rafaj, podľa ktorého bude SNS zvažovať aj ďalšie aspekty návrhu rozpočtu. Dodal, že ani on osobne zatiaľ nemal možnosť preštudovať si definitívny návrh budúcoročného rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu