Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bugár sa s maďarským veľvyslancom Baloghom nezhodol

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novovymenovaný veľvyslanec Maďarskej republiky na Slovensku Csaba Balogh a predseda strany Most-Híd nenašli zhodu vo všetkých otázkach. „Nie vo všetkom sme si porozumeli, ale dohodli sme sa, že budeme v dialógu pokračovať ako partneri,“ povedal dnes na tlačovej besede po stretnutí s Bugárom Balogh.

Podľa Bugára je dôležité, aby prebiehala výmena informácií medzi veľvyslancom a jeho stranou. „Dôležité je, aby vzťah bol partnerský. Je dôležité, aby sme povedali, prečo nesúhlasíme. Pre mňa je dôležité, aby vzťah bol čistý, partnerský,“ uviedol Bugár. Zároveň priznal, že sú záležitosti, na ktoré mali odlišný pohľad. Nechcel ich však špecifikovať.

Csaba Balogh 19. septembra, hneď po odovzdaní menovacieho dekrétu Ivanovi Gašparovičovi, zavítal do centrály neparlamentnej Strany maďarskej koalície (SMK). Strana Most-Híd je druhou, s ktorou sa na Slovensku stretol. „Po SMK prirodzene moja druhá cesta viedla do centrály Most-Híd,“ povedal. Balogh sa chce stretnúť s predstaviteľmi všetkých slovenských relevantných politických strán. S Bugárom sa dohodli, že sa z času na čas porozprávajú o vzťahoch medzi SR a Maďarskom a tiež o maďarskej menšine na Slovensku. „Neželám si hovoriť do vnútropolitických záležitostí SR a vzťahov medzi SMK a Most-Híd,“ povedal. Zároveň však dodal, že by si želal, aby sa tieto vzťahy pohli k spolupráci.

Zároveň Balogh vyjadril poľutovanie nad tým, akú novelu zákona o štátnom občianstve predložili koaliční poslanci do legislatívneho procesu. Do parlamentu ju predložili Pavol Hrušovský (KDH) a Jozef Mikuš (SDKÚ-DS). Poslanci navrhujú, aby sa od 1. januára budúceho roka strata štátneho občianstva SR nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva obmedzila na prípady, keď cudzie štátne občianstvo bolo nadobudnuté bez toho, aby žiadateľ mal v tejto krajine nejakú formu evidovaného pobytu. Zároveň chcú umožniť osobám, ktoré od 17. júla 2010 do 31. decembra 2011 získali cudzie štátne občianstvo počas pobytu v cudzine a stratili občianstvo SR, opätovne nadobudnúť občianstvo SR. Strana Most-Híd už avizovala, že takúto novelu nepodporí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu