Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Obama pohostí Radičovú: Topky radia premiérke, čo vytiahnuť a o čom mlčať!

Iveta Radičová a Barack Obama
Iveta Radičová a Barack Obama (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Už dnes večer sa premiérka Iveta Radičová stretne na neformálnej recepcii s prezidentom USA Barackom Obamom. Vzhľadom na to, že obaja pochádzajú z rozdielnych politických táborov, sme pre premiérku pripravili malý ťahák s témami, pri ktorých nájdu spoločnú reč.

Krátky rozhovor absolvovali už včera, tesne pred začiatkom fóra o otvorenom vládnutí - Open Government Partnership, kvôli ktorému premiérka Spojené štáty navštívila. Obama vysoko ocenil kroky slovenskej vlády v oblasti zvyšovania transparentnosti. "Sme na vás hrdí," vyhlásil. Dnes o 19:00 miestneho času (01:00 SELČ) sa premiérka zúčastní na recepcii podávanej prezidentom Obamom. Tu sú naše tipy na rozhovor.

DCÉRY
O čom inom by sa dalo rozprávať prirodzenejšie, ako o svojich deťoch, ktoré samozrejme nie sú namočené v žiadnych problémoch. Barack Obama je otcom dvoch dcér, Malie Ann (13) a Natashe (10). Aby sa zabránilo možným nepríjemnostiam, ktoré by mohli narušiť ich už aj tak naštrbené súkromie, prvá dáma Michelle svojim dcéram zakázala používať Facebook. Iveta Radičová je zas matkou Evy Kelley (26), ktorá jej je po smrti manžela Stana veľkou oporou.

PSY
Bo, tak to je meno štvornohého miláčika Obamovcov, ktorý sa premáva po chodbách Bieleho domu od apríla 2009. Portugalského vodného psa dostal prezident USA do daru od medzičasom zosnulého senátora Edwarda Kennedyho. Iveta Radičová si v zime adoptovala malého chlpáča, ktorému dala meno Oskar. Ten sa dnes často objavuje aj na Úrade vlády, doma robí spoločnosť zlatému retrieverovi Denymu.

DOMÁCA ČOKOLÁDA
Spomienky na detstvo sa Ivete Radičovej spájajú s prípravami vianočných dobrôt. Premiérkina mama totiž vyrábala čokoládové ozdoby a domácu varenú čokoládu bolo cítiť v celom dome. Obama si zas nevie vynachváliť čokoládové tyčinky s opraženými arašidmi, rovnako tradičnú mliečnu čokoládu, ktorú vyrábajú v Seattli.

SPIA MÁLO
To, že obidvaja politici toho veľa nenaspia, sa odráža aj na ich výzore. Premiérka priznala, že niekedy spáva 4-5 hodín, v priemere je to však 6 hodín. Jej výrazné kruhy pod očami sú toho jasným dôkazom. Viaceré americké stránky uvádzajú, že americký prezident prichádza do oválnej pracovne o 7:45 a keďže rád ponocuje, viac, než 4-5 hodín si spánku si nedopraje. Aj uňho sa to v spojení so stresom odrazilo na vzhľade, za tri roky vo funkcii viditeľne zostarol.

PO PRVÝ RAZ
Iveta Radičová sa stala prvou slovenskou premiérkou. Pred rokom si v New Yorku prevzala ocenenie Žena roka amerického časopisu Glamour. Barack Obama je prvým prezidentom černochom spomedzi 44 prezidentov USA.

ROZDIELY
Barack Obama vyštudoval právo na Právnickej fakulte Harvardskej univerzity, Iveta Radičová je profesorkou sociológie.
Najsilnejší muž USA je muž a černoch, šéfka slovenskej vlády biela a žena.
Radičová robieva na Vianoce majonézový šalát, Obama majonézu neznáša.
Iveta Radičová ako podpredsedníčka SDKÚ zastáva názory pravicovej politiky, naopak Obama je ako člen Demokratickej strany ľavičiar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu