Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za Fica utrpela pohostinnosť: Ruský veľvyslanec si nosil vlastnú fľašu vodky!

Američania kritizovali Fica za alkohol Zobraziť galériu (2)
Američania kritizovali Fica za alkohol

BRATISLAVA – Wikileaks tento týždeň zverejnil 50 dokumentov týkajúcich sa Slovenska. Väčšina z nich je z čias vlády Roberta Fica a prinášajú zaujímavý pohľad Američanov na jeho politiku. Zaujímavá je aj pasáž o tom, ako si na diplomatické akcie v Bratislave musel ruský veľvyslanec nosiť vlastnú fľašu tvrdého alkoholu. Paradoxne s ním súcitil kolega z ambasády Spojených štátov.

„Ministerstvo zahraničných vecí je pod vedením Jána Kubiša. Jedným z prvých rozhodnutí je zákaz praktiky podávania alkoholu hosťom. Náš kontakt má zmiešané pocity z nových pravidiel, na druhej strane to považuje za moderné a profesionálne. Povesť “Slovenskej pohostinnosti” vážne utrpela. Podľa všetkého si ruský veľvyslanec teraz vždy prináša vlastnú fľašku vodky na ministerstvo zahraničných vecí a trvá na tom, aby bol ponúknutý vždy, keď príde,“ píše sa v zverejnenej správe, ktorú mali poslať z veľvyslanectva USA. Ďalší dokument hovorí o útoku na Hedvigu Malinovú. Američania tvrdia, že zdroj z ministerstva vnútra im potvrdil, že útok na ňu sa stal, no ona sa neskôr snažila urobiť svoje zranenia horšími z obavy, že to nebude stačiť na vyšetrovanie jej prípadu na polícii. Američania popisujú aj to, ako fungovala ich spolupráca s Ficovou vládou.

V otázke ponúknutia azylu pre ôsmich  kubánskych disidentov sa nechal minister vnútra Robert Kaliňák počuť, že s tým súhlasia, nechcú však, aby sa o tom písalo v médiách. Kaliňák sa zaviazal, že rodinám poskytne byty, pripravený bude kurz slovenčiny a ostatné služby. Zaujímavou je aj pasáž o Ficových návštevách Moskvy a Tripolisu. Američania sa dopodrobna venujú podnikateľom, ktorých zobral so sebou. Napríklad o zbrojárovi Miroslavovi Výbohovi tvrdia, že Kaliňák musel narýchlo zmeniť zákon, aby dostal bezpečnostnú previerku a mohol sa tak zúčastniť tejto cesty.

Za najmocnejšieho človeka celej delegácie označili údajného vtedajšieho sponzora SMK Ozsakara Világiho. Pre neho to mala byť príležitosť na ropný biznis so štátom Moammara Kaddáfího.  „Vzhľadom na obrovský rozsah slovenského biznisu po celej Líbyi sa niet čomu diviť, že Fico komentoval bulharské zdravotné sestry tak, ako ich komentoval. Fico chcel vyslať správu obom – Kaddáfímu aj slovenským biznismenom, že obchod a zisk je na prvom mieste jeho zahraničnej politiky,“ okomentovali návštevu Fica u Kaddáfího americkí diplomati.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu