Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Wikileaks: bin Ládin na mizine, bojovníci so zníženou potenciou

bin Ládin
bin Ládin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bizarné odhalenia priniesli najnovšie publikované dokumenty na stránke Wikileaks. Vodca al-Káidy bol raz v takej núdzi, že si od telesného strážcu musel požičať 7000 dolárov (vyše 4700 eur).

Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Keď Usáma bin Ládin unikol v decembri 2001 bombardovaniu v horskom masíve Tora Bora, bol na mizine. Od jedného zo svojich ochrankárov si požičal niekoľko tisíc dolárov a vrátil ich až o rok, uviedol denník Washington Post.

V čase teroristických útokov na dvojičky v New Yorku z 11. septembra 2001 bolo tvrdé jadro bojovníkov al-Káidy v pakistanskom Karáčí. Abdar Rahmán Našírí, podozrivý z útoku na americkú loď USS Cole, bol práve po operácii mandlí. Ďalší z vysoko postavených teroristov išiel do mesta nakupovať vybavenie pre laboratórium na zhotovenie biologických zbraní. Udalosti v USA sledovali v televízii. Nasledujúci deň sa členovia al-Káidy vydali do Afganistanu, mnohí sú na úteku dodnes.

Odhalenia z Wikileaks zachytávajú nezvyčajne presný obraz už takmer desaťročnej odysey vedenia al-Káidy. Podozrivý hlavný plánovač septembrových útokov Chálid Šajch Muhammad údajne dal v novembri 2002 pakistanskému obchodníkovi do úschovy pol milióna dolárov v igelitovej taške. Podozrivý atentátnik z Bali dostal 100-tisíc dolárov (takmer 70-tisíc eur).

Na Wikileaks sa objavili aj intímne informácie. Našírí, ktorý je v súčasnosti vo väzení Guantánamo a musí počítať s trestom smrti, si nechal vpichnúť injekcie na obmedzenie potencie. Poradil to vraj aj spolubojovníkom, aby sa krotením svojej mužnej sily mohli koncentrovať na boj s nepriateľom.

Webová stránka detailne tiež popisuje útek bina Ládina. Podľa zverejnených informácií si nedoprial pokoja. Už štyri dni po útokoch z 11. septembra varoval šéf al-Káidy v afganskom Kandaháre bojovníkov, aby "bránili Afganistan pred inváziou neveriacich" a vyzýval na boj "v mene Alaha".

Šéf al-Káidy bol zrejme odvážny. V dome na prijímanie hostí v Kábule, alebo niekde pri meste, prenocoval s Ajmanom Zawahrím - číslom "dva" v teroristickej organizácii. Zaprisahával pozvaných návštevníkov a svojich bojovníkov, aby uskutočnili ďalšie útoky voči Západu.

Začiatkom decembra 2001 bin Ládin dokonca zorganizoval čosi ako "vrcholné stretnutie" teroristickej siete v meste Zurmat. Vynára sa otázka, že ak boli Američania o pohybe bin Ládina tak dobre informovaní, prečo ho nechytili, uviedla tlačová agentúra DPA.

Bin Ládin znovu unikol v polovici decembra pri boji o horský masív Tora Bora na afgansko-pakistanskej hranici. Kým Američania oblasť bombardovali, mal šéf al-Káidy plamenný prejav. Jadrom posolstva bolo, že sa z boja nesmie utiecť pred jeho skončením.

V súčasnosti nie je zrejmé, rovnako ako ani predtým, kde sa bin Ládin a Zawahrí vlastne skrýva. Zawahrí sa údajne usadil na bezproblémovom mieste, ktoré patrí jednoduchému starému človeku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu