Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Trnka napadol voľbu Čentéša na Ústavnom súde

Jozef Čentéš a Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (4)
Jozef Čentéš a Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Prvý námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka napadol pred pár dňami poslednú parlamentnú voľbu prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého Národná rada zvolila za generálneho prokurátora, no prezident Ivan Gašparovič ho ešte do funkcie nevymenoval.

Trnka podal ústavnú sťažnosť, podľa informácií, ktoré agentúra získala z justičných zdrojov, ako súkromná osoba. Sťažnosť bývalého generálneho prokurátora je už údajne pridelená sudcovi Ústavného súdu (ÚS) v Košiciach.

Generálna prokuratúra sa k Trnkovmu podaniu ústavnej sťažnosti nebude vyjadrovať, keďže ju podal ako súkromná osoba. Dnes to uviedla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Voľbou generálneho prokurátora sa ÚS SR zaoberal aj v minulosti. Dňa 20. apríla tohto roku rozhodol senát Ústavného súdu, že voľba generálneho prokurátora (GP) sa bude opakovať. Podľa tohto nálezu boli porušené práva kandidáta na GP Dobroslava Trnku a výsledok voľby ÚS zrušil a nariadil jej zopakovanie tak, aby boli dodržané všetky ústavné náležitosti.

ÚS prijal 30. mája návrh zastupujúceho GP Ladislava Tichého. V podaní Tichý navrhol, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora SR z tajnej na verejnú. Zároveň požiadal o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré tento krok umožňovali.

Predseda parlamentu Richard Sulík podal 7. júna návrh na odmietnutie podania zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého na ÚS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu