Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čentéša chceli voliť aj poslanci zo Smeru, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská Zobraziť galériu (2)
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) je už verejným tajomstvom, že aj niektorí poslanci Smer-SD mali vôľu voliť kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

"Radšej ste ich stiahli, aby náhodou ste neutŕžili tú hanbu, že pán Čentéš bude zvolený možno aj ústavnou väčšinou," vyhlásila Lucia Žitňanská v relácii TV Markíza Na telo. Ministerka je o tom presvedčená po tom, ako sa Dobroslav Trnka "predviedol" v prejave, v ktorom sa nekultúrne vyjadroval aj o poslancoch a iných politických stranách. "Je to verejné tajomstvo, že aj samotným poslancom vadilo, že kandidátom Smeru je pán Trnka a radšej ste odišli," povedal Žitňanská.

Poslanec a podpredseda Smeru-SR Robert Kaliňák oponoval, že Čentéš by určite od poslancov Smeru žiaden hlas nezískal. "Určite nie, pretože takáto politická figúrka nemôže dostať hlas od niekoho, kto slobodne uvažuje a slobodne, reálne hovorí, pretože tento človek sa nevyjadril ani k zákonu, ktorý je vlastne sám o sebe protiústavný, ani k ďalším veciam. Vždy len proste na zapískanie pani ministerky alebo niekoho iného z SDKÚ, tak samozrejme, vtedy vždy zareagoval," argumentoval Kaliňák. Podľa neho je tento kandidát na šnúrkach ministerky a mrzí ho, že takýto človek je dnes "polozvolený". Žitňanskej pripomenul, že Trnku v minulosti navrhol aj poslanec za SDKÚ-DS. "O tom, že naši poslanci chceli voliť Dobroslava Trnku, to je všeobecne známe. Môžete podsúvať akékoľvek informácie, ja chápem, že vám vadí, že Smer je absolútne jednotná strana," dodal Kaliňák. Žitňanská na to reagovala pripomenutím nasledovných udalostí, keď sa klub SDKÚ-DS dohodol, že spomedzi ich dvoch návrhov najprv podporoval Jána Hrivnáka, teda nie Trnku a neskôr koaličného kandidáta Čentéša.

Žitňanskú mrzí, že zvolenie kandidáta na generálneho prokurátora trvalo tak dlho. Dnešný stav však už považuje za obštrukcie Smeru-SD, ktorému by podľa nej vyhovovalo, keby tento stav trval dlho. Podľa Kaliňáka aj piatková voľba bude nasledovaná ďalšími podaniami. Najprv koalícia hovorila o verejnej voľbe, napokon sa hlasovalo tajne. "Pretože, keby kandidáti vedeli, že bude tajná voľba, tak mnohí ďalší by sa prihlásili. Aj ja by som dal nejakého ďalšieho kandidáta," povedal Kaliňák. Ministerka má na to iný názor. "Museli počítať s tým, že voľba môže byť aj tajná, taký je zákon," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu