Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vláda odvolala 11 veľvyslancov, Kašického nekomentovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vláda dnes odvolala jedenásť veľvyslancov a na ich miesta zatiaľ odsúhlasila deväť navrhnutých na vymenovanie. Mená odvolaných podľa šéfa diplomacie Mikuláša Dzurindu povedia, „keď bude rozhodnuté o agremán nástupcov odvolávaných veľvyslancov.“

Dôvody zmien sú podľa Dzurindu rôzne, v jednom prípade to bol nadmerne dlhý čas pôsobenia v krajine. "Štandardom sú štyri roky a takým mantinelom tri až päť rokov," poznamenal. "Dlhšie pôsobenie už znamená nebezpečenstvo, že diplomat je skôr zaľúbený do krajiny svojho pôsobenia ako do svojej vlasti,“ skonštatoval. Vyše šesť rokov zastávajú pozície veľvyslancov Miroslav Mojžita (Bosna a Hercegovina), Milan Lajčiak (Malajzia) a Dušan Rozbora (Nórsko).

Minister dopravy Ján Figeľ na otázku, či je medzi odvolanými aj šéf misie pri NATO František Kašický uviedol, že návrh „sa dotýkal nielen veľvyslanectiev, ale aj niektorých medzinárodných organizácií.“

Viacerí skončili pre nespokojnosť. „Neskrývam, že nie malý počet zmien, pre ktoré som sa rozhodol, bol vyvolaný potrebou zásadného skvalitnenia, ba až opravy, alebo nápravy pôsobenia našich diplomatov,“ vyhlásil Dzurinda. "Keď je niekto povedzme veľmi ďaleko, tak si myslí, že si môže dovoliť aj to, čo by si dovoliť nemal a potom možno nezostávajú sily na to, čo by človek mal," dodal.

Medzi schválenými novými veľvyslancami by nemali byť politickí nominanti. „Keď budeme môcť uverejniť mená, zistíte, že ide prakticky vo všetkých prípadoch o kariérnych diplomatov, aj keď dvaja z tých deviatich dnes schválených momentálne v rezorte nepôsobia, ale pôsobili,“ vyhlásil minister. Tvrdí, že ani jeden návrh nemá charakter politickej nominácie, aj keď v jednom prípade budú o tom špekulácie.

„Mám jediné kritérium, aby sme šľapali, aby to fungovalo, aby sme získavali investície, aby sme otvárali dvere našim exportérom,“ vyhlásil.

Slovensko je otvorená ekonomika, 80 percent HDP je cez export, preto mení štruktúru ekonomických diplomatov. „Nerozumiem, prečo máme mať obchodného zástupcu alebo ekonomického diplomata vo Viedni alebo v Prahe. Prečo nemáme obchodných diplomatov v krajinách bohatých na finančné investovanie, s obrovskou potenciou nášho exportu,“ konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu