Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozhodnutie ÚS nebude mať podľa Procházku dosah na Čentéšovo zvolenie

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Tajná voľba nového generálneho prokurátora, v ktorej uspel Jozef Čentéš, sa uskutočnila podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Radoslava Procházku (KDH) v súlade s platnou a účinnou zákonnou úpravou.

Ako dnes poznamenal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike, rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR v tejto veci môžu byť iba dve, a to, že voľba mala byť tajná alebo bola možná tajná i verejná.

Spôsob, ktorým parlament volil nového generálneho prokurátora, tak podľa neho vyhovuje v oboch prípadoch. Myslí si to preto, že rozhodnutie ÚS SR, ktorý pozastavil účinnosť ustanovení zákona o rokovacom poriadku NR SR umožňujúceho verejnú voľbu, tak nebude mať žiaden dosah na legitimitu Čentéšovho zvolenia.

S tým, že sa voľba prokurátora realizovala ešte pred rozhodnutím ÚS SR, naopak, nesúhlasí opozičný poslanec Róbert Madej (Smer-SD). "Vládna koalícia prebehla publikáciu nálezu, o ktorom vedela," konštatoval s tým, že zodpovedný politik by si najprv počkal na rozhodnutie a potom realizoval ďalšie kroky.

Na rozdiel od Procházku preto súhlasí s postojom prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý odložil vymenovanie Čentéša za šéfa prokurátorov do rozhodnutia ÚS SR. Ten má podľa Madeja legitímne právo Čentéša nevymenovať. Celú situáciu okolo jeho voľby označil za chaos, ktorý sa pretavil do poslednej voľby, o ktorej sú "zákonné a ústavné pochybnosti".

Diskusia sa venovala nielen prokuratúre, ale aj justícii a sudcom. Možnosť avizovanú premiérkou Ivetou Radičovou, že by sa o znižovaní platov sudcov súvisiacom s ozdravovaním verejných financií, mohlo rozhodnúť prostredníctvom referenda, označil Madej za "neuveriteľný" zásah do nezávislosti súdnictva. "Pokiaľ sudcov nezaplatí štát, zaplatí ich ulica," podotkol na margo plánovaného znižovania platov. To mali umožniť legislatívne zmeny, ktorých účinnosť pozastavil ÚS SR.

"Odmietam, že by bol úsporný balíček snahou zasahovať do nezávislosti justície," reagoval Procházka s dôvetkom, že platy sudcov sa odvíjajú od poslaneckých miezd, ktoré sa znížili. Pripomenul, že znižovanie u sudcov nemalo byť také radikálne, ale malo byť gestom dobre vôle. Zároveň doplnil, že o politizácii súdnictva hovorí v súčasnosti garnitúra, za vlády, ktorej si bývalý minister spravodlivosti menil zákonné úpravy tak, aby mal čo najviac právomocí ako šéf Súdnej rady SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu