Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kažimír: Odpornejší deň ako ten, keď sa volil šéf GP, som nezažil

Voľba generálneho prokurátora
Voľba generálneho prokurátora

BRATISLAVA - Podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír nezažil odpornejší deň v parlamente ako piatok 17. júna, keď Národná rada SR volila nového generálneho prokurátora. Kažimír to vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Pripomenul, že koalícia zvolila za šéfa prokurátorov svojho kandidáta Jozefa Čentéša napriek riziku, že Ústavný súd SR voľbu spochybní. Sociálni demokrati s takýmto postupom vládnej štvorky nesúhlasili a ani nesúhlasia. "Je to nekonečný príbeh, ktorý je zlý pre prokuratúru," povedal.

Šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár sa domnieva, že piatková tajná voľba bola v poriadku. Poslanci v nej zvolili Čentéša 79 hlasmi. Opozičné strany sa na voľbe nezúčastnili. Kandidát Smeru-SD Dobroslav Trnka svoju kandidatúru stiahol. Čentéša, ktorý teda nemal súpera, ešte musí do funkcie vymenovať prezident SR Ivan Gašparovič.

Koalícia teraz podľa Kollára čaká tak na vyjadrenie ÚS SR, ako aj na konečné rozhodnutie prezidenta. Hlava štátu odkázala, že takto zvoleného šéfa prokurátorov nevymenuje, až kým Ústavný súd SR nerozhodne o podaní, ktoré mu adresoval zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý.

Podľa predsedu parlamentu a lídra SaS Richarda Sulíka má prezident Gašparovič ústavnú povinnosť Čentéša vymenovať. Sulík dôvod na nevymenovanie nevidí.

"Bol zvolený v súlade so všetkými platnými pravidlami. Vymenovať Čentéša je prezidentova povinnosť, ktorá mu vyplýva z ústavy. Ak sa rozhodne porušiť ústavu, tak sa treba jeho opýtať, prečo. Námietka, že chce počkať na rozhodnutie ÚS SR, nie je oprávnená. Jediné, čo ÚS namietal, bola verejná voľba a my sme volili tajne," argumentoval Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu