Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Jeden svet má aj Antihrdinov

Jeden svet má aj Antihrdinov
Jeden svet má aj Antihrdinov

V programe Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet diváci každý rok nájdu filmy, ktoré svojim zaradením do programu vyjadrujú postoj organizátorov k otázkam rasizmu, nacionalizmu a neonacizmu.

Negatívne vplyvy spojené s rastúcim násilím v skupinách populácie, ktoré sa v týchto „-izmoch“ našli, vedú k nenávisti a stádovitej poslušnosti. K takej, akú diváci uvidia napríklad v prezidentom financovaných letných táboroch v Gruzínsku, ktorých sa od roku 2005 zúčastnilo už sto tisíc chlapcov a dievčat. Režisérka filmu Vodca má vždy pravdu ukazuje, aká nekonečná môže byť vojna, ak je živená permanentným nacionalizmom.

Rusko, ktoré si všetci pamätáme z čias druhej svetovej vojny ako hrdinského nepriateľa fašistov, je v súčasnosti, paradoxne, krajinou s najväčším počtom neonacistov na svete (film Svorka bielych vlkov).

V Srbsku zasa veľké množstvo mladých ľudí prepadlo ideám fašizmu a nacionalizmu. Režisér filmu Nenávisť v krvi sa snaží zistiť prečo.

Dokumentaristi, ktorí prinášajú portréty nacionalistov a extrémistov, pokúšajú sa im dostať pod kožu a šíria správy o násilných zásahoch skupín ľudí, ktorí trpia komplexom nadradenosti, svorne varujú, že ide o organizovanú, medzinárodne prepojenú a početnú subkultúru antihrdinov, ktorej treba venovať pozornosť.

Festival Jeden svet začína už 23. novembra. Nenechajte si ho ujsť!

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu