Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obzrieť späť sa oplatí

Obzrieť späť sa oplatí Zobraziť galériu (2)
Obzrieť späť sa oplatí

Súhlasíte s tým, že aj vďaka poznaniu histórie dokážeme lepšie pochopiť veci, ktoré sa dejú dnes? Sekcia Pohľad späť 11. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet vás o tom presvedčí.

Aj tento rok preto príbehy z doby (politicky) ľadovej ilustruje napríklad silný príbeh Karola Noskoviča, ktorého v roku 1951 odsúdili za trestný čin velezrady na 6 rokov väzenia a nútených prác za rozširovanie protikomunistických letákov. Podľa ŠtB vtedy takmer rozpútal 3. svetovú vojnu...(film Ako som mal začať 3. svetovú vojnu).

Spomínate si na fotografiu vojaka, ktorý preskakuje čerstvo natiahnutý ostnatý drôt medzi západným a východným Berlínom? Ten mladík sa za noc stal mediálne známym hrdinom vyjadrujúcim okamžité rozhodnutie neostať na „červenej“ strane hranice. Podobný príbeh prežila aj Anne spolu s ďalšími štyrmi hrdinami filmu Čelom k stene o berlínskom múre a o tom, čo sa dialo za ním...

Lesník a hostinský Karel Jan Schwarzenberg. Meno vám znie povedome, ale povolanie nesedí?... Knieža Schwarzenberg mal v občianskom preukaze takéto „tituly“ dlho. Vo filme Břetislava Rychlíka Zle, matičke, zle Schwarzenberci zde sa o živote tohto pozoruhodného muža a o dobe, v ktorej žije a pracuje, dozviete viac.

Ak vám však bude bližšia výpoveď Koňýka – speváka Zóny A o jeho spolupráci s ŠtB, o povahe tajnej služby a o charaktere československej spoločnosti obdobia osemdesiatych rokov, vyberte sa na film Voľne žijúca mládež.

Obzrite sa spoločne s nami späť, aby ste zajtra nenarazili.

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu