Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ekohrdinovia vyzývajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Jednou zo sekcií 11. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet je aj eko-sekcia Zelené výzvy.

Otázky ochrany životného prostredia si naliehavejšie kladieme až v súvislosti s veľkými katastrofami, či nečakanými haváriami, ktoré spôsobujú enormné a nezvratné škody. Na dvoch protiľahlých brehoch pri nich často stoja tí, ktorí ich svojim nezodpovedným chovaním spôsobili a na druhej strane tí, ktorí sa im rôznymi aktivitami snažia zabrániť.

Martin Mareček, režisér českej snímky Auto*Mat, je spoluzakladateľom iniciatívy bojujúcej proti masovej nadvláde áut v Prahe. Jeho hravý a veľmi osobný film je o konkrétnych ľuďoch, ktorí ráno vstali a rozhodli sa zmeniť svoje mesto.

Vydržať rok bez produktov, pri ktorých výrobe alebo použití je potrebná ropa (bez všetkých?!) – to chce istú dávku odvahy a vynaliezavosti. Mala ju hrdinská rodinka Johna Webstera z Fínska, ktorá sa o takýto experiment pokúsila (film Rodinná diéta).

„Bláznivému“ Antanasovi Mockusovi a Enrique Penalosovi – politikom z jedného z najnebezpečnejších miest na svete – sa zasa podarilo prostredníctvom happeningov radikálne znížiť počet úmrtí na uliciach a „poľudštiť“ tak Bogotu, hlavné mesto Kolumbie.

V sekcii o vode, odpade, rope, rybách, smogu, turizme, globálnych problémoch a najmä o hrdinstve jednotlivcov vám Ekohrdinovia z rôznych kútov sveta svojimi očami predstavia niekoľko problémov, nad ktorými sa oplatí zamyslieť už dnes.

 

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu