Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia tvrdí, že počas bezpečnostnej akcie bolo menej nehôd

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia tvrdí, že dvojtýždňová celoslovenská dopravno-bezpečnostná akcia na cestách priniesla menej dopravných nehôd aj obetí. Od 20. septembra do 3. októbra zomrelo na cestách 17 ľudí, čo je o štyroch menej než v rovnakom období minulého roka. Počet nehôd poklesol o 85 na 818.

Dnes informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Policajti na cestách kontrolovali napríklad dodržiavanie rýchlosti či požitie alkoholu a iných návykových látok vodičmi. Zamerali sa tiež na technický stav vozidiel.

"Do dopravno-bezpečnostnej akcie bolo zaradených takmer 4500 policajtov všetkých krajských riaditeľstiev Policajného zboru. Použitý bol približne rovnaký počet technických prostriedkov - meračov rýchlosti, meračov alkoholu a videokamier," poznamenala Baloghová.

Akcia polície sa podľa hovorkyne podpísala tiež pod výrazný pokles ťažko zranených pri autonehodách. Ich počet klesol medziročne o 33 na 30.

Počas dvoch týždňov dopravná polícia riešila asi 12.800 priestupkov. Takmer polovica kontrolovaných vodičov prekročila rýchlosť. Zadržaných bolo 726 vodičských preukazov. Najčastejším dôvodom bolo vraj neuhradenie blokovej pokuty na mieste. Polícia nedávno sčasti začala odtajňovať informácie o policajných hliadkach na cestách.

V prvom polroku podľa skorších informácií polície spôsobili dopravné nehody na Slovensku 163 úmrtí, čo bolo o 33 menej ako v rovnakom období vlaňajška. Ubudlo aj ťažko ranených a znížil sa celkový počet havárií. Polícia však pripustila, že pokiaľ v druhom polroku počet obetí neklesne ešte viac, Slovensku sa nepodarí naplniť cieľ, aby na cestách za tento rok prišlo o život najviac 305 ľudí.

Rozsiahle policajné akcie pod názvom Jastrab sa na slovenských cestách v minulosti organizovali za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Bývalý vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) od hromadných celoslovenských dopravných akcií upustil a policajti skôr kontrolovali vodičov v jednotlivých regiónoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu